Влияние эндокринной патологии матери на закладку и формирование внутренних органов плода - Марковский, В. Д.; Куприянова, Л. С.; Марковський, В. Д.; Купріянова, Л. С.; Markowski, V. D.; Kupriyanova, L. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
C целью установить влияние эндокринной патологии матери на закладку и формирование женских половых органов плода изучили 15 аутопсий плодов от матерей с физиологическим течением беременности и 25 случаев антенатальной гибели плодов от матерей с осложненной беременностью. Установили, что в структуре матки, яичников и маточных труб антенатально погибших плодов от матерей с осложненной беременностью происходят однонаправленные изменения, которые проявляются выраженными склеротическими и атрофическими процессами наряду с явлениями пролиферации и гормональной активности со стороны эпителиального компонента органов. В сосудистом компоненте гонад имеют место гиалиноз и склероз стенки. Это свидетельствует, что отмеченные особенности строения формируются на ранних этапах эмбрио- и фетогенеза в ответ на гормональную стимуляцию со стороны материнского организма и в дальнейшем онтогенезе могут привести к нарушению репродуктивной функции. З метою встановлення впливу ендокринної патології матері на закладення й формування жіночих статевих органів плода вивчили 15 аутопсій плодів від матерів із фізіологічним перебігом вагітності та 25 випадків антенатальної загибелі плодів від матерів з ускладненою вагітністю. Виявили, що у структурі матки, яєчників і маткових труб антенатально загиблих плодів від матерів з ускладненою вагітністю відбуваються односпрямовані зміни, які проявляються значними склеротичними й атрофічними процесами поряд з явищами проліферації та гормональної активності з боку епітеліального компонента органів. У судинному компоненті гонад є гіаліноз і склероз стінки. Це свідчить, що відзначені особливості будови формуються на ранніх етапах ембріо- і фетогенезу у відповідь на гормональнустимуляцію з боку материнського організму і можуть призвести до порушення репродуктивної функції у наступному онтогенезі. Aim. Results of comprehensive study of the morphological structure of the female genital organs of dead fetuses from the mothers with pregnancy complications showed structure abnormalities of the fetus. Methods and results. It was found that uterus, ovaries and fallopian tubes undergone unidirectional changes: pronounced sclerotic and atrophic processes along with the phenomena of proliferation and hormonal activity on the part of epithelial component bodies. Hyalinosis and sclerosisof the wall were detected in the vascular component of the gonads. Conclusion. These peculiarities of the structure can lead to a breach of the germinal function in further ontogenesis.
Вплив ендокринної патології матері на закладення і формування внутрішніх органів плода
Infl uence of the mother’s endocrine pathology on the formation of the fetal internal organs
Keywords: плод; матка; яичник; маточная труба; беременности осложнения; плід; яєчник; маткова труба; ускладнення вагітності; fetus; uterus; ovary; fallopian tubes; pregnancy complications