Особливості клінічного перебігу гнійних менінгітів - Сирошенко, С. В.; Бутенко, Д. І. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Різноманіття клінічних форм, гострота і тяжкість перебігу, висока летальність ставлять перед практичним лікарем складні завдання своєчасної клінічної діагностики та невідкладної терапії гнійних менінгітів (ГМ). Мета дослідження: проаналізувати особливості клінічного перебігу гнійних менінгітів. Матеріали та методи: під спостереженням знаходилося 52 хворих на ГМ (чоловіків – 29, жінок – 23). Діагноз ГМ підтверджено клініко-лабораторно. Отриманні результати. Госпіталізація пацієнтів на ГМ відбувалася в середньому на (3,4±0,3) добу. При надходжені до стаціонару стан більшості (30 - 57,7%) пацієнтів на ГМ був важкий. Аналізуючи клінічний перебіг ГМ, виявлено, що усі хворі відмічали гострий початок хвороби з лихоманки та вираженого цефалічного синдрому.