Особливості змін структурно-геометричних показників серця в чоловіків із надлишковою масою тіла та ожирінням залежно від функціонального класу хронічної серцевої недостатності - Бідзіля, Петро Петрович; Бидзиля, П. П.; Bidzilya, P. P. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Незважаючи на успіхи, яких досягнуто останнім часом у лікуванні, хронічна серцева недостатність (ХСН) залишається патологічним станом із несприятливим прогнозом. Епідеміологічними та клінічними дослідженнями засвідчено, що основними ланками патогенезу ХСН є структурно-геометричні зміни серця у вигляді ремоделювання ЛШ та формування міокардіальної дисфункції. Ожиріння традиційно вважається незалежним фактором ризику розвитку та прогресування ХСН. З метою дослідження особливостей змін структурно-геометричних показників серця в чоловіків залежно від функціонального класу (ФК) ХСН обстежили 131 пацієнта, які мали І–ІІІ ФК захворювання з нормальною, надлишковою масою тіла та абдомінальним ожирінням I–III ступенів. За допомогою загальноприйнятих антропометричних індексів встановлювали нормальну, надлишкову масу тіла, ступінь та абдомінальний тип ожиріння. Методом ехокардіографії оцінювали структурно-геометричні показники серця. Встановили, що зі збільшення ФК ХСН у чоловіків із надлишковою масою тіла й ожирінням наявна дилатація камер серця, гіпертрофії лівого шлуночка (ЛШ), кальцинування стулок і поглиблення клапанної регургітації. Відбувається зменшення поширеності концентричної гіпертрофії міокарда шляхом збільшення частоти ексцентричної гіпертрофії ЛШ, котра прогностично є менш сприятливою. Несмотря на успехи, достигнутые на протяжении последних лет в лечении, хроническая сердечная недостаточность (ХСН) остаётся патологическим состоянием с неблагоприятным прогнозом. Эпидемиологическими и клиническими исследованиями доказано, что основными звеньями патогенеза ХСН являются структурно-геометрические изменения сердца в виде ремоделирования ЛЖ и формирование дисфункции миокарда. Ожирение традиционно считается независимым фактором риска развития и прогрессирования ХСН. С целью исследования особенностей изменений структурно-геометрических показателей сердца у мужчин в зависимости от функционального класса (ФК) ХСН был обследован 131 пациент, который имел І–III ФК заболевания с нормальной, избыточной массой тела и абдоминальным ожирением I–III степени. С помощью общепринятых антропометрических индексов устанавливали нормальную, избыточную массу тела, степень и абдоминальный тип ожирения. Методом эхокардиографии оценивали структурно-геометрические показатели сердца. Установлено, что с увеличением ФК ХСН у мужчин с избыточной массой тела и ожирением имеет место дилатация камер сердца, гипертрофия левого желудочка (ЛЖ), кальцинирование створок и углубление клапанной регургитации. Уменьшается распространённость концентрической гипертрофии миокарда за счёт увеличения частоты эксцентрической гипертрофии ЛЖ, которая является прогностически менее благоприятной. Despite advances made in treatment over recent years, chronic heart failure (CHF) remains a pathological condition with poor prognosis. Epidemiological and clinical studies have shown that the main pathogenesis of CHF is the structural and geometrical changes of the heart in LV remodeling, and the formation of myocardial dysfunction. Obesity has traditionally been considered an independent risk factor in the CHF development and progression. Aim. To study the features of the structural-geometric parameters of the heart changes in men with overweight and obesity depending on chronic heart failure (CHF) functional class (FC). 131 patients with I–III FC of the disease were examined. Conventional anthropometric indexes, overweight indices, and the degree of abdominal type of obesity were studied. Methods and results. Structural and geometric parameters of the myocardium were estimated with echocardiography. It was established that increase of the CHF FC in men with overweight and obesity was accompanied with the heart chambers dilation, left ventricle (LV) hypertrophy, valve calcination and intensification of valve regurgitation. Reduction in the prevalence of concentric myocardial hypertrophy is associated with the frequency of eccentric LV hypertrophy increase, which is prognostically less favorable. Conclusion. This demonstrates negative impact of the CHF FC increase on the cardiac remodeling in men with overweight and obesity.
Особенности изменений структурно-геометрических показателей сердца у мужчин с избыточной массой тела и ожирением в зависимости от функционального класса хронической сердечной недостаточности
Features of the structural-geometric parameters of the heart changes in men with overweight and obesity depending on the functional class of chronic heart failure
Keywords: серцева недостатність; важкість захворювання; шлуночка ремоделювання; чоловіки; надлишкова вага; ожиріння; сердечная недостаточность; тяжесть заболевания; желудочка ремоделирование; мужчины; избыточный вес; ожирение; Heart Failure; Severity Of Illness Index; Ventricular Remodeling; Men; Overweight; Obesity