Морфогенез перицеллюлярного фиброза печени у больных хроническим вирусным гепатитом С, ассоциированным со стеатозом печени - Туманский, В. А.; Шебеко, Ю. А.; Громенко, Е. А.; Фень, С. В.; Туманський, Валерій Олексійович; Шебеко, Ю. О.; Громенко, О. О.; Tumanskiy, V. A.; Shebeko, Yu. A.; Gromenko, E. A.; Fen', S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Изучение патоморфологических особенностей фиброза печени у больных хроническим вирусным гепатитом С, ассоциированным со стеатозом печени, показало, что, в отличие от перисинусоидально-центролобулярного и портально-септального фиброза печени, характерного для вирусного гепатита С без стеатоза, у больных хроническим вирусным гепатитом С со стеатозом печени в зонах максимального стеатоза гепатоцитов и стеатокист вначале развивается очаговый перицеллюлярно-дольковый фиброз, который в дальнейшем прогрессирует в перицеллюлярный внутридольковый тяжелый фиброз печени. Вивчення патоморфологічних особливостей фіброзу печінки у хворих на хронічний вірусний гепатит, асоційований зі стеатозом печінки показало, що, на відміну від перисинусоїдально-центролобулярного і портально-септального фіброзу, притаманного хронічному вірусному гепатиті С без стеатозу, у хворих на хронічний вірусний гепатит С зі стеатозом печінки взонах максимального стеатозу гепатоцитів і стеатокіст спочатку розвивається вогнищевий перицелюлярно-дольковий фіброз,який у подальшому прогресує в перицелюлярний внутрішньодольковий тяжкий фіброз печінки. The research of pathomorphological features ofliver fibrosis in patients with chronic viral hepatitis C associated with hepatic steatosis has shown that as opposed to cases of perisinusoidal-central-lobular and portal-septal fibrosis, typical for chronic viral hepatitis C without steatosis, in patients with chronic viral hepatitis C with steatosis in areas of maximal hepatocyte steatosis and steatic cysts firstly focal pericellular-lobular fibrosis develops which then progresses into pericellular intralobular severe liver fibrosis.
Морфогенез перицелюлярного фіброзу печінки у хворих на хронічний вірусний гепатит С, асоційований зі стеатозом печінки
Morphogenesis of pericellular liver fibrosis in patients with chronic viral hepatitis C associated with hepatic steatosis
Keywords: хронический вирусный гепатит С; стеатоз печени; фиброз; цирроз печени; хронічний вірусний гепатит С; стеатоз печінки; фіброз; цироз печінки; chronic viral hepatitis C; hepatic steatosis; fibrosis; liver cirrhosis