Пiсляоперацiйне знеболення у дiтей раннього вiку з хірургічною патологією та оцiнка її ефективностi - Чемерис, Юлія Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальність. Від вираженого больового синдрому в післяопераційному періоді страждають від 30 до 75% пацієнтів. Мета: оптимізувати післяопераційне знеболювання новонароджених з хірургічною патологією. Матеріали та методи. Дослідження рівнів кортизолу, інсуліну, глюкози проведено у 41 новонародженої дитини. В 1 групі з метою знеболювання в були застосовані центральні нейроаксиальноі блокади, в 2 групі здійснювалася постійна інфузія фентанілу.