Значение однонуклеотидных полиморфизмов генов семейства NFATC в развитии гипертрофии левого желудочка при первичной артериальной гипертензии у подростков - Товма, А. В.; Камышный, А. М.; Каменщик, А. В.; Иванько, О. Г.; Товма, Анастасія Володимирівна; Камишний, Олександр Михайлович; Каменщик, Андрій Володимирович; Іванько, Олег Григорович; Tovma, A.V.; Kamyshnyi, A. M.; Kamenshchyk, A. V.; Ivanko, O. G. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Цель работы – установить возможность ассоциации однонуклеотидных полиморфизмов (SNP) генов NFATC1 и NFATC4 с развитием концентрической гипертрофии левого желудочка (ГЛЖ) у подростков 16–18 лет с впервые выявленной первичной артериальной гипертензией (АГ). Материалы и методы. В исследование включены 74 подростка в возрасте 16–18 лет (50 юношей и 24 девушки), у которых впервые в ходе профилактического медицинского осмотра выявлена первичная АГ. У 32 (43 %) подростков при эхокардиоскопии (ЭхоКС) установлены признаки концентрической ГЛЖ. У 42 (57 %) молодых людей с АГ группы контроля показатели ЭхоКС левого желудочка сердца были в пределах возрастной нормы. На следующем этапе исследования проводилось генотипирование с использованием образцов тотальной ДНК, выделенной из цельной венозной крови стандартным методом. Молекулярно-генетическое исследование проводились методом полимеразной цепной реакции (ПЦР) в режиме реального времени. Результаты. Как показали результаты генотипирования и статистический анализ, ассоциация SNP с ГЛЖ выявлена в отношении rs2229309 гена NFATC4 и не подтверждена для SNP (rs7240256, rs11665469, rs754505) гена NFATC1. Таким образом, статистически значимые отличия (р < 0,05) частот встречаемости выявлены для гетерозиготного генотипа rs2229309 гена NFATC4, который почти в 2 раза чаще встречается у подростков с первичной АГ с предрасположенностью к раннему формированию ГЛЖ. Прогностическая чувствительность признака «гетерозиготный генотип CG rs2229309 гена NFATC4» в отношении развития концентрической ГЛЖ сердца у подростков в возрасте 16–18 лет с первичной АГ составила 46 %, специфичность – 74 %, точность – 62 %. Отношение шансов развития концентрической ГЛЖ сердца у подростков с выявленным признаком составило 2,43 с 95 % доверительным интервалом от 0,78 до 7,58. В этой группе больных также установлено преобладание носителей аллели G. Выводы. У подростков с первичной артериальной гипертензией, выявленной в возрасте 16–18 лет, установлена клиническая ассоциация гетерозиготного состояния CG rs2229309 гена NFATC4 и более высокой частоты аллели G с формированием ГЛЖ в этом возрасте. Показатели генотипирования rs2229309 гена NFATC4 могут быть использованы для определения риска развития ГЛЖ у подростков с АГ. Мета роботи – встановити можливість асоціації однонуклеотидних поліморфізмів (SNP) генів NFATC1 і NFATC4 з розвитком концентричної гіпертрофії лівого шлуночка (ГЛШ) у підлітків 16–18 років із вперше виявленою первинною артеріальною гіпертензією (АГ). Матеріали та методи. У дослідження включили 74 підлітки віком 16–18 років (50 юнаків і 24 дівчини), у яких уперше під час профілактичного медичного огляду виявлена первинна АГ. У 32 (43 %) підлітків при ехокардіоскопії (ЕхоКС) встановлені ознаки концентричної ГЛШ. У 42 (57 %) молодих людей з АГ групи контролю показники ЕхоКС лівого шлуночка серця були в межах вікової норми. На наступному етапі дослідження здійснювалось генотипування з використанням зразків тотальної ДНК, що виділена з цільної венозної крові стандартним методом. Молекулярно-генетичне дослідження здійснювали методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у режимі реального часу. Результати. Як показали результати генотипування та статистичний аналіз, асоціація SNP із ГЛШ виявлена щодо rs2229309 гена NFATC4 та не підтверджена для SNP (rs7240256, rs11665469, rs754505) гена NFATC1.Отже, статистично значущі відмінності (р < 0,05) частот наявності виявлені для гетерозиготного генотипу rs2229309 гена NFATC4, який майже вдвічі частіше виявляється в підлітків із первинною АГ зі схильністю до раннього формування ГЛШ. Прогностична чутливість ознаки «гетерозиготний генотип CG rs2229309 гена NFATC4» щодо розвитку концентричної ГЛШ серця в підлітків віком 16–18 років із первинною АГ становила 46 %, специфічність – 74 %, точність – 62 %. Відношення шансів розвитку концентричної ГЛШ серця в підлітків із виявленою ознакою становило 2,43 із 95 % довірчим інтервалом від 0,78 до 7,58. У цій групі хворих також встановлено переважання носіїв алелі G. Висновки. У підлітків із первинною артеріальною гіпертензією, котра виявлена у 16–18 років, встановлена клінічна асоціація гетерозиготного стану CG rs2229309 гена NFATC4 та вищої частоти алелі G з формуванням ГЛШ у цьому віці. Показники генотипування rs2229309 гена NFATC4 можуть бути використані для визначення ризику розвитку ГЛШ у підлітків з АГ. The aim of the study was to determine the possibility of association of the single nucleotide polymorphisms (SNP) of NFATC1 and NFATC4 genes with the development of concentric hypertrophy of the left ventricle (LVH) in adolescents aged 16-18 with newly diagnosed primary hypertension (AH). Materials and methods. The study included 74 adolescents aged 16-18 years (50 boys and 24 girls) who for the first time in the course of preventive medical examination were identified as primary hypertensive carriers. According to the echocardioscopy (Echo-CS) the concentric hypertrophy of the left ventricle was shown in 32 (43 %) of adolescents. Other 42 (57 %) young people with AH were identified as a control group because their Echo-CS and еlectrocardiography (ECG) data were within the age limits. At the next stage of the study for all the patients the genotyping by a standard PCR method in a real time was performed using samples of total DNA isolated from the whole venous blood. Results. As shown by the results of genotyping and statistical analysis SNP association with LVH was detected in relation to rs2229309 of the NFATC4 gene and not confirmed for SNP (rs7240256, rs11665469, rs754505) of the NFATC1 gene. Statistically significant differences of incidence (P < 0.05) were found for the heterozygous genotype status of this SNP which is almost 2 times more common for adolescents with primary hypertension complicated with early LVH. Predictive significance of the sign “heterozygous genotype CG rs2229309 of the NFATC4 gene” for the development of concentric LVH in adolescents aged 16–18 with primary hypertension was sensitive in 46 %, specific in 74 % and accurate in 62 % of cases. The odds ratio of development of concentric LVH in the adolescents with the detected symptom was 2.43 with the 95 % confidence interval of 0.78 to 7.58. At the same moment the predominance of the G allele in these adolescents also was established. Conclusions. There is an obvious association between the heterozygous condition of CG rs2229309 of NFATC4 gene and early LVH development in adolescents with primary arterial hypertension, diagnosed at the age of 16-18. Also this people are prone to be carriers of the G allele. The genotyping of rs2229309 of the NFATC4 gene can be useful in prognosis of the risk of LVH development in adolescents with AH.
Значення однонуклеотидних поліморфізмів генів сімейства NFATC у розвитку гіпертрофії лівого шлуночка при первинній артеріальній гіпертензії в підлітків
The role of single nucleotide polymorphisms of NFATC genes in the development of left ventricular hypertrophy in primary arterial hypertensive adolescents
Keywords: гипертрофия левого желудочка; NFATC гены; высокое артериальное давление; подростки; гіпертрофія лівого шлуночка; генетичний поліморфізм; NFATC гени; високий артеріальний тиск; підлітки; left ventricular hypertrophy; genetic polymorphism; NFATC transcription factors; high blood pressure; adolescents