Формування естетичного мислення майбутніх лікарів - Орел-Халік, Юлія Владиславівна (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
У статті розглянуто сутність формування естетичного мислення майбутніх лікарів. Встановлено, що цей процес багатогранний та різноплановий. Обґрунтовано, що естетичне мислення не тільки формує моральний облік представників медичної галузі, але і створює ту необхідну морально-психологічну атмосферу, яка стимулює високоморальні вчинки, регулює поведінку лікарів, примушує їх діяти за законами краси. Доведено,що високий рівень художньо-естетичного мислення фахівця зумовлює в нього прагнення до привнесення оригінального, естетичного начала у свою професійну працю, здійснення її за законами краси. З’ясовано, що необхідність формування естетичного мислення студентів медичних ЗВО обумовлена рядом причин: акцентуванням уваги на соціальному змісті й естетичних аспектах майбутньої діяльності, їх необхідності для досягнення гармонійних відносин між лікарем та пацієнтом; формуванням високих моральних ідеалів. Доведено, що реалізація етапно-концентричної побудови процесу формування естетичного мислення майбутніх лікарів полягає в складності та багатогранності процесу його формування. Таким чином, специфіка підготовки майбутніх лікарів полягає у тому, що подання всіх предметів здійснюється у вигляді послідовного викладу основних питань. Визначено й теоретично обґрунтовано особливу роль самостійної та позааудиторної роботи студентів. У статті проаналізовано модель формування естетичного смаку майбутніх лікарів, де педагогічний процес умовно розподілено на три етапи, детально описано кожен з етапів. Нами визначено організаційно-педагогічні умови формування естетичного смаку у студентів ЗВО МОЗ України. Вважаємо, що дотримання зазначених умов має забезпечити ефективне оволодіння необхідними для фахової діяльності вміннями та якостями; сформованість професійно- естетичного тезаурусу; вміння знаходити прекрасне та отримувати задоволення від своєї фахової діяльності; вміння втілювати на практиці здобуті знання. The article discusses the essence of the formation of aesthetic thinking of future doctors. It has been established that this process is multifaceted and diverse. It was substantiated that aesthetic thinking not only forms the moral account of representatives of the medical field, but also creates the necessary moral and psychological atmosphere that stimulates highly moral actions, regulates the behavior of doctors, forces them to act according to the laws of beauty. It has been proved that the high level of artistic and aesthetic thinking of a specialist causes him to bring an original, aesthetic principle to his professional work, to implement it according to the laws of beauty. It was found out that the need to form the aesthetic thinking of students of medical higher education institutions is due to a number of reasons: emphasizing the social content and aesthetic aspects of future activities, their necessity to achieve harmonious relations between the doctor and the patient; formation of high moral ideals. It has been proved that the implementation of the stage-concentric construction of the process of forming the aesthetic thinking of future doctors depends on the complexity and multifaceted nature of the process of its formation. Thus, the specificity of the training of future doctors is conducted in the form of a sequential presentation of the main subjects. The special role of students' independent and extracurricular work is determined and theoretically substantiated. The article analyzes the model of the formation of the aesthetic taste of future doctors, where the pedagogical process is conventionally divided into three stages, each stage is described in detail. It was determined the organizational and pedagogical conditions for the formation of aesthetic taste among students of the Ministry of Health of Ukraine. We believe that compliance with the specified conditions should ensure effective mastery of the skills and qualities necessary for professional activity; the formation of the professional and aesthetic thesaurus; the ability to find beauty and get satisfaction from one's professional activity; the ability to put the acquired knowledge into practice.
Formation of aesthetic thinking of future doctors
Keywords: естетичний смак; естетичне мислення; фахова підготовка; лікарі; заклад вищої освіти МОЗ України; aesthetic taste; aesthetic thinking; professional training; doctors; institution of higher education of the Ministry of Health of Ukraine