Досвід організації фізичної реабілітації підлітків 16–17 років з артеріальною гіпертензією в умовах навчального закладу - Іванько, Олег Григорович; Михалюк, Євген Леонідович; Підкова, Віра Ярославівна; Недельська, Євгенія Володимирівна; Малахова, Світлана Миколаївна; Кизима, Наталя Володимирівна; Круть, Олександра Степанівна; Пацера, Марина Вікторівна; Радутна, Олена Анатоліївна; Шульга, Анатолій Олександрович; Ivan'ko, O. G.; Mikhalyuk, E. L.; et al. (My University, 2014)
Мета: розробка принципів організації фізичної реабілітації підлітків з артеріальною гіпертензією (АГ) безпосередньо у навчальному закладі із використанням тренувальної програми занять на велотренажерах і узагальнення отриманих результатів. Пацієнти і методи. Тренувальні вправи за запропонованою методикою пройшов 81 підліток з АГ. Заняття на велотренажері проводилися двічі на тиждень і тривали 30 хвилин. Реабілітаційний курс тривав шість місяців. Результати. Кожне тренування закономірно знижувало артеріальний тиск на п'ятій хвилині відновлювального періоду, що треба віднести до позитивної симптоматичної дії вправи на велотренажері. У осіб, що тренувалися, за результатами тесту PWC170 підвищувалася фізична працездатність. Через шість місяців після закінчення реабілітаційної програми середній добовий систолічний АТ зменшився у юнаків на 3 мм рт.ст., а у дівчат — на 11 мм рт.ст., що дозволило значній частині з них вийти із зони високих показників АТ і досягти так званих «цільових показників». Висновки. Доведений позитивний вплив на підвищений АТ у підлітків регулярних динамічних фізичних вправ (тренування на велотренажерах) свідчить про доцільність і практичну можливість організації фітнес4залів безпосередньо у навчальному закладі. Purpose: to elaborate the principles in organizing physical rehabilitation of adolescents with arterial hypertension (AH) directly at school using an ergocycle training program and consolidate results. Patients and methods: 81 adolescents with AH passed the training exercises according to the suggested method. Rehabilitation period lasted for 6 months. Results: Every training exercise regularly reduced arterial tension (AT) at the fifth minute of the recovering period that showed a positive symptomatic influ2 ence of the ergocycle training. Physical performance of the patients under training increased according to the PWC 170 test. Six months later after the reha2 bilitation program a daily average systolic arterial tension decreased boys by3 mm Hg among and by11 mmHg among girls, that allowed the significant num2 ber of schoolchildren to leave the area of high level of arterial pressure and achieve the so2called "target indicators ". Conclusions: proved positive effect of regular dynamic physical exercises (ergocycle training) between adolescents shows the usefulness and feasibility of a fitness2gym directly at educational institutions.
Experience in organizing physical rehabilitation of adolescents (aged 16+17) with hypertension in school conditions
Keywords: підлітки; артеріальна гіпертензія; фізична реабілітація; навчальний заклад; adolescents; arterial hypertension; physical rehabilitation; educational institution