Порівняння класичного та пролонгованого режимів застосування гормональної контрапцеції у жінок з надмірною масою тіла - Грідіна, І. Б.; Круть, Юрій Якович; Авраменко, Наталія Вікторівна; Гридина, И. Б.; Круть, Ю. Я.; Авраменко, Н. В.; Gridina, I. B.; Krut, Yu. Ya.; Avramenko, N. V. (My University, 2016)
Збереження репродуктивного здоров’я та вирішення проблеми гіперандрогенії у жінок з надмірною вагою є актуальною проблемою сьогодення і визнано важливим напрямом сучасної медицини. Мета дослідження. Визначити найкращий режим застосування гормональної контрацепції для жінок з надлишковою масою тіла та гіперандрогенією. Матеріали і методи. У 90 жінок з надмірною вагою та гіперандрогенією вивчена частота побічних реакцій та переносимість різних режимів застосування гормональної контрацепції. Результати. Встановлено, що пролонгований режим гормональної контрацепції більш прийнятний в якості вирішення проблеми гіперандрогенії для жінок з надмірною масою тіла в порівнянні з класичним режимом застосування гормональної контрацепції. Висновки. Жінки з надмірною вагою та гіперандрогенією можуть ефективно та безпечно використовувати як класичний так і пролонгований режими застосування гормональної контрацепції. Але необхідно здійснювати диспансерне спостереження, по ходу якого можливі додаткові роз'яснення про особливості застосування гормональної контрацепції у пролонгованому режимі у пацієнток з надмірною масою тіла. Сохранение репродуктивного здоровья и решение проблемы гиперандрогении у женщин с избыточной массой тела является актуальной проблемой нашего времени и признано важным направлением современной медицины. Цель исследования. Определить наилучший режим использования гормональной контрацепции для женщин с избыточной массой тела и гиперандрогенией. Материалы и методы. У 90 женщин с избыточной массой тела и гиперандрогенией изучена частота побочных эффектов и переносимость разных режимов использования гормональной контрацепции. Результаты. Установлено, что пролонгированный режим использования гормональной контрацепции для решения проблемы гиперандрогении более приемлем для женщин с избыточной массой тела по сравнению с классическим режимом использования гормональной контрацепции. Заключение. Женщины с избыточной массой тела и гиперандрогенией могут с успехом использовать и классический и пролонгированный режимы приема гормональных контрацептивов. Но необходимо осуществлять диспансерное наблюдение, по ходу которого возможны дополнительные разъяснения об особенностях применения пролонгированного режима приема гормональной контрацепции у пациенток с избыточной массой тела. Comparison of classic and extended modes use hormonal contraception in women with overweight The preservation of reproductive health in women with overweight and hyperandrogenia is an urgent problem of our time and is recognized as an important area of modern medicine. Aim. To determine the best mode use of hormonal contraceptive for women with overweight and hyperandrogenia. Methods and results. In 90 women with excessive body weight and hyperandrogenia studied the fre-quency of side effects of different modes use of hormonal contraception. Found that extended mode is most suitable for women with excessive body weight and hyperandrogenia compared to the classic mode use of hormonal contraception. Conclusion. This suggests that women with excessive body mass and hyperandrogenia can successfully use all hormonal contraceptive methods. But it is necessary to carry out clinical supervision, during which possible additional explanations about the features of the use of extended mode of hormonal contraception in women with excessive body mass.
Сравнение классического и пролонгированного режимов использования гормональной контрацепции у женщин с избыточной массой тела
Comparison of classic and extented modes use hormonal contraception in woomen with overweight
Keywords: контрацепція; надмірна вага; побічні реакції; гіперандрогенія; контрацепция; избыточная масса тела; побочные реакции; гиперандрогения; contraception; overweight; side effects; hyperandrogenia