Порівняльна характеристика клініко-лабораторних проявів ентеровірусних менінгітів у дорослих та дітей - Ялова, Г. В.; Задирака, Денис Анатолійович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Ентеровірусна інфекція є актуальною проблемою сучасної охорони здоров’я, оскільки інфекція є некерованою, поліетіологічною, а самі збудники є малопередбачуваними. Найбільшу увагу дослідників привертають клінічні форми ентеровірусної інфекції, розвиток яких пов’язаний із нейротропністю ентеровірусів. Переважна кількість досліджень стосується визначення клінічних особливостей ЕМ у дітей , при цьому відсутні роботи щодо порівняння їх перебігу у дорослих та дітей. Мета дослідження. Порівняти клініко-лабораторні параметри у хворих на ентеровірусний менінгіт дорослих і дітей. Матеріал і методи. В дослідження включено 42 хворих на ентеровірусний менінгіт. Для підтвердження ентеровірусної етіології серозного менінгіту застосували метод полімеразної ланцюгової реакції з ідентифікацією рибонуклеїнової кислоти ентеровірусів у калі та/або лікворі. Дослідження проведені в відділі молекулярно-генетичних досліджень Навчально-лабораторного центру ЗДМУ (завідувач – д.мед.н., професор Камишний О.М.).
Keywords: тези доповідей