Вивчення якості сну та фармацевтичної допомоги при безсонні у представників освітнього середовища фармацевтичного спрямування - Ткаченко, Наталя Олександрівна; Маганова, Тамара Валеріївна; Михайлик, Олена Анатоліївна; Литвиненко, Олена Семенівна; Tkachenko, N. O.; Mahanova, T. V.; Mykhailyk, O. A.; Lytvynenko, O. V. (My University, 2024)
Мета роботи. Встановити порушення сну та оцінити його якість у представників освітнього середовища (викладачі та здобувачі вищої фармацевтичної освіти) з подальшим вивченням фармацевтичної допомоги при його розладах для удосконалення останньої. Матеріали і методи. У дослідженні застосували методи інформаційного пошуку, синтезу, формалізації, критичного аналізу, опитування, узагальнення й інтерпретації результатів. Як оцінювальний засіб використали Пітсбурзький показник якості сну (PSQI), який адаптували й доповнили питаннями щодо фармацевтичної допомоги при безсонні, а респондентами виступили представники освітнього середовища (викладачі та здобувачі вищої фармацевтичної освіти) України. Результати й обговорення. 63 % респондентів вказали на проблеми зі сном за останній рік, 22,2 % зазначили, що зрідка, проте були такі проблеми, «ні» – 14,9 % анкетованих. Однак лише 36 % у питаннях покращення сну зверталися до лікаря чи фармацевта. При визначені якості наданої фармацевтичної допомоги під час придбання снодійних засобів в аптеці у 56 % випадків фармацевт з’ясовував, наскільки проблемним є процес засинання та як часто прокидається пацієнт вночі; у 46 % фармацевт цікавився про консультацію з лікарем; у 40 % – чи приймали снодійні раніше і які саме, у 23 % – які лікарські засоби (гормони, антибіотики тощо) приймає пацієнт зараз. Також 39 % пацієнтів фармацевт попередив про необхідність зробити перерву у застосуванні снодійних засобів, 27 % – не застерігав. Українці, що перебувають на окупованій території, мають постійні проблеми зі сном; респонденти, що знаходяться у прифронтовій та тиловій зонах, частіше від інших респондентів, які перебувають за кордоном, відчувають проблеми зі сном постійно. The aim of the work. To identify sleep disorders and assess its quality in representatives of the educational environment (teachers and students of higher pharmaceutical education) with further study of pharmaceutical care for sleep disorders for its improvement. Methods of information search, synthesis, formalization, critical analysis, survey, generalization and interpretation of results were applied in the work. The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), which was adapted and supplemented with questions about insomnia pharmaceutical care, was used as an assessment tool, and representatives of the educational environment (teachers and students of higher pharmaceutical education) of Ukraine were used as respondents. Results and Discussion. 63 % of respondents noted sleep problems over the past year, 22.2 % indicated that they rarely, but had such problems, "no" – 14.9 % of respondents. However, only 36 % turned to a doctor or pharmacist to improve sleep. When determining the quality of the pharmaceutical care provided during the purchase of sleeping pills at the pharmacy, in 56 % of cases, the pharmacist found out how problematic the process of falling asleep is and how often the patient wakes up at night; in 46 % the pharmacist was interested in a consultation with a doctor; 40 % – have they taken sleeping pills before and which ones, in 23 % – what medicines (hormones, antibiotics, etc.) is the patient taking now. Also, in 39 % the pharmacist warned about the need to take a break in the use of hypnotics, in 27 % – he did not warn. Ukrainians living in the occupied territory have constant problems with sleep; respondents who are in the front-line zone and the rear zone more often than other respondents who are abroad experience problems with sleep all the time.
The study of the quality of sleep and pharmaceutical care for insomnia among representatives of the pharmaceutical educational environment
Ткаченко Н. О. – ORCID: 0000-0002-8566-5938; Маганова Т. В. – ORCID: 0000-0001-7008-3102; Михайлик О. А. – ORCID: 0000-0002-0677-0247; Литвиненко О. В. – ORCID: 0000-0002-4810-1359.
Keywords: якість сну; фармацевтична допомога; майбутні фармацевтичні фахівці; соціологічне опитування; sleep quality; pharmaceutical care; future pharmaceutical specialists; sociological survey