Влияние производного хиназолина (ПК-66) и семакса на показатели энергетического метаболизма в головном мозге в условиях моделирования хронического иммобилизационного стресса - Беленичев, И. Ф.; Павлов, С. В.; Бухтиярова, Н. В.; Абрамов, В. А.; Коваленко, С. И.; Егоров, А. А.; Бєленічев, Ігор Федорович; Павлов, Сергій Васильович; Бухтіярова, Ніна Вікторівна; Коваленко, Сергій Іванович; Єгоров, Артем Анатолійович (ЛДМУ, 2006)
У статті розглянуті дані про стан окислювального метаболізму мозкової тканини у щурів, що зазнали хронічного іммобілізаційного стресу. Основуючись на особистих експериментальних даних, авторами показано, що хронічний іммобілізаційний стрес супроводжується розвитком енергодефіциту, а також активацією гліколізу, ГАМК-ергічної системи. Курсове призначення семаксу та ПК-66 знижувало ступінь енергодефіциту, зменшувало активність анаеробного гліколізу. ПК-66 за своїм впливом на досліджувані показники статистично вірогідно перевищувало показники ефектів семаксу.
Keywords: хиназолин; семакс; энергетический метаболизм; головной мозг; иммобилизационный стресс