Доцільність використання одночасного добового моніторування рН стравоходу та холтерівського моніторування серцевої діяльності у дітей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою - Боярська, Людмила Миколаївна; Боярская, Л. Н.; Іванова, Катерина Олексіївна; Иванова, Е. А.; Кравець, Людмила Володимирівна; Кравец, Л. В.; Скалозубова, І. Б. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено особливості вегетативної регуляції у дітей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та її вплив на характер гастроезофагеальних рефлюксів. Встановлено, що для більшості дітей з досліджуваною патологією властиве превалювання симпатичної ланки ВНС, що визначало наявність триваліших кислих рефлюксів, які зберігались і вночі. Проведення одночасного добового холтерівського моніторування електричної діяльності серця та добового моніторування рН стравоходу у дітей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою дозволило виявити кардіальні прояви захворювання. Исследованы особенности вегетативной регуляции у детей с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью и ее влияние на характер гастроэзофагеального рефлюкса. Выявлено, что для большинства детей с данной патологией характерно превалирование симпатического звена ВНС, что проявлялось наличием более длительных кислых рефлюксов, которые сохранялись и в ночные часы. Проведение одновременного суточного холтеровского мониторирования электрической деятельности сердца и суточного мониторирования рН пищевода у детей с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью позволило выявить кардиальные проявления заболевания. The aim of our work was to study peculiarities of autonomic regulation in children with GERD and its inﬂuence on the character of gastroesophageal reﬂux. Children with GERD are characterized by the prevalence of sympathetic ANS managers, which determined the presence of longer acid reﬂux, that persisted during the night. Simultaneous daily Holter monitoring of the electrical activity of the heart and daily esophageal pH monitoring in children with GERD revealed cardiac manifestations of the disease.
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; добове моніторування рН стравоходу; холтерівське моніторування серцевої діяльності; діти; гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь; суточное мониторирование рН пищевода; холтеровское мониторирование сердечной деятельности; дети; gastroesophageal reﬂux disease; daily monitoring of esophageal pH; Holter monitoring of cardiac activity; children