Вплив табакокуріння на функціональний стан дихальної системи у хворих на псоріаз - Ковальова, Ольга Сергіївна; Федотов, Валерій Павлович; Ковалева, О. С.; Федотов, В. П.; Kovalova, O. S.; Fedotov, V. P. (My University, 2018)
Метою роботи стало вивчення впливу табакокуріння на функціональний стан дихальної системи за допомогою спірографії, ступеню (рівень оксигенізації) у хворих на псоріаз. Обстежено 65 хворих на псоріаз віком 25–56 років (чоловіків – 40, жінок – 25). З них 23 не палили, а 42 – палили 8 років і більше. Була виконана спірографія, визначений рівень оксигенізації, підрахована частота дихальних рухів. За даними спірографії у хворих на псоріаз курців тютюну, на відміну від хворих, які не палили, встановлені порушення бронхіальної прохідності, наявність обструктивних змін дихальних шляхів за даними жизттєвої ємності легень і дихального обміну, а також низькі показники об’єму форсированого видиху в першу секунду, та індексу Тиффно. Після фізичного напруження рівень оксигенізації крові у хворих, які палили, статистично достовірно понижувався, що свідчить на порушення газообміну у цих пацієнтів. Встановлені високі значення частоти дихальних рухів після фізичного напруження у хворих на псоріаз курців тютюну, що свідчить про порушення легеневої вентиляції. В результаті проведених досліджень встановлений несприятливий вплив паління на перебіг псоріазу, як результат змін зовнішнього дихання, насиченості крові киснем, що потребує певної терапевтичної корекції. Целью работы стало изучение влияния табакокурения на функциональное состояние дыхательной системы с помощью спирографии, степени насыщения артериальной крови кислородом (уровень оксигенизации) у больных псориазом. Обследовано 65 больных псориазом в возрасте 25–56 лет (мужчин – 40, женщин – 25). Из них 23 не курили, а у 42 стаж курения 8 лет и более. Была исследована спирография и уровень оксигенизации, подсчитана частота дыхательных движений. По данным спирографии установлены у больных псориазом курильщиков табака, в отличие от больных, которые не курили, нарушение бронхиальной проходимости и наличие обструктивных изменений дыхательных путей по данным жизненной емкости легких и дыхательного обмена, а также низкие показатели объема форсированного выдоха в первую секунду и индекса Тиффно. После физической нагрузки уровень оксигенизации крови у курящих больных статистически достоверно снижался, что свидетельствует о нарушении газообмена у этих пациентов. Установлены высокие значения частоты дыхательных движений после физической нагрузки у больных псориазом курильщиков табака, что свидетельствует о нарушении легочной вентиляции. Установлено неблагоприятное влияние курения на течение псориаза, как результат изменений внешнего дыхания, насыщения крови кислородом, что требует определенной терапевтической коррекции. The article deals with studying the effect of smoking on the functional state of the respiratory system with spirography, the degree of saturation of arterial blood with oxygen (the level of oxygenation) in patients with psoriasis. Materials and methods: 65 patients with psoriasis aged 25–56 (40 men, and 25 women) were examined. 23 of them did not smoke, and 42 smoked 8 years or more. We studied patients’ spirography and measured oxygenation level the frequency of respiratory movements (BHD). Results and discussion: According to spirography, tobacco smokers had bronchial obstruction, and obstructive airway changes, according to the vital capacity of the lungs and respiratory metabolism, as well as low values of forced expiratory volume in the first second and the Tiffno index in contrast to patients who did not smoke. After physical exertion, the level of oxygenation of blood in patients who smoked was statistically reliably reduced, which indicates a violation of gas exchange in these patients. The established high values of the frequency of respiratory movements after physical exertion in patients with psoriasis of tobacco smokers indicated a violation of pulmonary ventilation. Conclusions: The adverse effect of smoking on psoriasis is established as a result of changes in higher respiration, oxygen saturation of the blood, which requires a certain therapeutic correction.
Влияние табакокурения на функциональное состояние дыхательной системы у больных псориазом
Effect of smoking on the functional state of the respiratory system in patients with psoriasis
Keywords: псоріаз; паління; дихання; кров; кисень; легені; стать; функція; псориаз; курение; дыхание; кровь; кислород; легкие; пол; функция; psoriasis; smoking; breathing; blood; oxygen; lungs; sex; function.