Возможности статинов в предупреждении прогрессирования хронических диффузных заболеваний почек - Сыволап, В. В.; Герасько, М. П.; Сиволап, Віталій Вікторович; Syvolap, V. V.; Gerasko, M. P.; Герасько, Марина Петрівна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В последнее время в научной литературе появляются противоречивые данные в отношении целесообразности назначения статинов при ХЗП. С целью определения перспектив использования статинов в профилактике и лечении хронических диффузных заболеваний почек методами углублённого литературного обзора изучены результаты международных многоцентровых рандомизированных исследований сравнительной эффективности различных препаратов данного класса. В обзоре показаны плейотропные эффекты, профиль безопасности и переносимости, преимущества отдельных представителей данного класса препаратов у пациентов с почечной патологией. Проведенные исследования свидетельствуют: хронические заболевания почек не являются противопоказанием для назначения статинов. Останнім часом у науковій літературі з’являються суперечливі дані щодо доцільності призначення статинів при ХЗН. З метою визначення перспектив використання статитнів у профілактиці та лікуванні хронічних дифузних захворювань нирок методами поглибленого літературного огляду вивчені результати міжнародних багатоцентрових рандомізованих досліджень порівняльної ефективності різних препаратів цього класу. Показані плейотропні ефекти, профіль безпеки та переносимості, переваги окремих представників цього класу препаратів у пацієнтів із нирковою патологією. Дослідження, що виконали, свідчать: хронічні захворювання нирок не є протипоказанням для призначення статинів. Aim. To summarize the evidence from recent randomized clinical trials on the effi cacy of statin therapy of chronic diffuse kidney disease. Methods and results. The prospects of using statins in the prevention and treatment of chronic diffuse kidney diseases are considered in this review. The results of the international multicentric randomized trials of the comparative effi ciency of various preparations belonging to the given class were shown; their pleuotropic effects, utmost safety and tolerance, the advantages of some particular representatives in the given class preparations in patients with kidney pathology were revealed. Conclusion. The review supports the use of statins in patients with chronic diffuse kidney disease.
Можливості статинів у запобіганні прогресування хронічних дифузних захворювань нирок
The possibilities of statins in the prevention of chronic diffuse kidney disease progressing
Keywords: дислипидемия; скорость клубочковой фильтрации; заболевания почек; лечение; дисліпідемія; швидкість клубочкової фільтрації; захворювання нирок; лікування; Dyslipidemia; Glomerular Filtration; Kidney Disease; Therapy