Особливості перебігу та лікування хронічної серцевої недостатності у осіб похилого та старечого віку. - Свинтозельський, Олександр Олексійович; Svyntozel's'kyj, O. O. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Дисертація присвячена вивченню особливостей кардіогемодинаміки, функціонального резерву міокарда, стану вегетативної нервової системи, концентрації мозкового натрійуретичного пептиду та показників якості життя і обґрунтуванню принципів застосування та дозування селективних бета-адреноблокаторів в комбінованій терапії хронічної серцевої недостатності, спричиненої ішемічною хворобою серця, у осіб похилого та старечого віку. Встановлено, що у хворих на ХСН похилого та старечого віку мають порушення структурно-функціонального стану міокарда лівого шлуночка, варіабельності серцевого ритму, клінічного статусу та якості життя, підвищення продукції мозкового натрійуретичного пептиду. Встановлено, що якість життя хворих на ХСН найбільш пов'язана з психосоматичними особливостями хворого, його віком та тісно корелює з виразністю клінічних проявів захворювання, кардіогемодинамічними характеристиками, станом вегетативної нервової системи та рівнем мозкового натрійуретичного пептиду. Розроблено схеми титрування селективних бета- адреноблокаторів метопрололу та бісопрололу в лікуванні цього контингенту осіб. Проведене пряме порівняльне дослідження кардіальних ефектів дії метопрололу та бісопрололу в комбінованій терапії хронічної серцевої недостатності у осіб похилого та старечого віку. Запропоновані схеми застосування метопрололу та бісопрололу більш ефективно, ніж традиційне лікування, підвищує якість життя досліджуваного контингенту хворих. Доведено, що комплексна терапія з включенням бета-адреноблокаторів не призводить до погіршення здатності перенесення лікування хворими похилого та старечого віку, не викликає неочікуваних, серйозних побічних реакцій і є безпечною. Thesis is devoted to the study of peculiarities of cardiohaemodynamics, functional myocardium reserve, vegetative nervous system state, cerebral natriuretic peptide concentration, life quality ratings and grounding of principles of use and dosing of selective beta-adrenergic blocking agents in combined therapy of heart failure caused by coronary heart disease in aged and geriatric patients. It was revealed that aged and geriatric patients with chronic heart failure (CHF) have disturbances of structure functional state of left ventricle, cardiac rate variability, clinical state and life quality, cerebral natriuretic peptide production increase. It was revealed that life quality of CHF patients most of all is associated with patient’s psychosomatic features, his age and closely correlates with intensity of clinical manifestation of disease, cardiohaemodynamic features, vegetative nervous system state and level of cerebral natriuretic peptide. Titration regimen of selective beta-adrenergic blocking agents metoprolol and bisoprolol were worked out for the treatment of such patients. Direct comparative investigation of cardial effects of metoprolol and bisoprolol in combined therapy of heart failure in aged and geriatric patients was performed. Proposed treatment regimen with metoprolol and bisoprolol improves life quality in such patients more effective than conventional treatment. It was proved that combined therapy with beta-adrenergic blocking agents does not cause worsening of treatment tolerance in aged and geriatric patients, does not provoke unexpected serious side effects and it is harmless.
Keywords: хронічна серцева недостатність; похилий та старечий вік; кардіогемодинаміка; якість життя; бета-адреноблокатори; метопролол; бісопролол; хроническая сердечная недостаточность; пожилой и старческий возраст; кардиогемодинамика; качество жизни; бета-адреноблокаторы; метопролол; бисопролол; chronic heart failure; aged and geriatric patients; cardiohaemodynamics; life quality; beta-adrenergic blocking agents; metoprolol; bisoprolol