Предиктори затяжного перебігу позалікарняної пневмонії - Сиволап, Віталій Вікторович; Курілець, Лілія Олегівна; Ярош, А. О.; Потапенко, Марина Станіславівна; Syvolap, V. V.; Kurilets, L. O.; Yarosh, A. O.; Potapenko, M. S. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Затяжний перебіг позалікарняної пневмонії спостерігається майже у 30 % хворих та асоціюється зі збільшенням ускладнень, тривалості перебування у стаціонарі, витрат на лікування, смертності. Мета роботи – з’ясувати предиктори затяжного перебігу позалікарняної пневмонії. Матеріали та методи. У рандомізованому контрольованому проспективному відкритому дослідженні взяли участь 100 хворих на позалікарняну пневмонію 3 групи. Середній вік хворих – 43,63 ± 14,58 року, чоловіків – 59 %. Хворі були поділені на дві групи залежно від характеру перебігу пневмонії: затяжний (понад 21 день) перебіг захворювання мали 15 хворих, решта осіб (n = 85) одужали протягом 3 тижнів. У першу добу госпіталізації всім хворим виконали загально-клінічне та рентгенологічне обстеження, лабораторні дослідження, імунограму, АДФ-індуковану агрегацію тромбоцитів, дослідження функції зовнішнього дихання, трансторакальну ехокардіографію, розрахована швидкість клубочкової фільтрації за формулою Кокрофт–Голта. Результати. Хворі на позалікарняну пневмонію 3 групи з затяжним перебігом становили 15 % від загальної кількості пацієнтів, яких залучили до нашого дослідження, та мали на 65 % більшу тривалість стаціонарного лікування. За даними логістичної регресії, предикторами затяжного перебігу позалікарняної пневмонії є цукор крові натще, швидкість клубочкової фільтрації за Кокрофт–Голтом, час АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів, індекс ваги тіла, ЧСС, швидкість кровотоку в легеневій артерії, резервний об’єм вдиху. Незалежними факторами ризику затяжного перебігу позалікарняної пневмонії є такі вихідні показники: вміст цукру крові менший ніж 4,8 ммоль/л, швидкість клубочкової фільтрації менша за 82 мл/хв, індекс ваги тіла менший за 23,12 кг/м2, час АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів понад 370 с. Висновки. Незалежними факторами ризику затяжного перебігу позалікарняної пневмонії є вміст цукру крові (Odds Ratio = 27,87; p = 0,037), швидкість клубочкової фільтрації (OR = 16,95; p = 0,011), індекс ваги тіла (OR = 19,72; p = 0,030), час АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів (OR = 37,02; p = 0,011). Almost 30 % of patients with community-acquired pneumonia have prolonged duration and association with increase of complications, length of hospital stay, treatment costs and mortality. Aim: To find the predictors of community-acquired pneumonia prolonged course. Material and Methods. 100 patients with community-acquired pneumonia group 3 were included in the randomized, controlled, prospective open study. The average age of patients was 43.63 ± 14.58 years, 59 % were men. Patients were divided into twogroups depending on the character and severity of pneumonia: prolonged course (more than 21 days) was in 15 patients, other (n = 85) recovered within 3 weeks. All patients have been examined on the first day of hospitalization by general clinical and X-ray examination, laboratory tests, immunogram, ADP-induced platelet aggregation, the study of respiratory function, transthoracic echocardiography; glomerular filtration rate was calculated by Cockcroft-Gault formula. Results and Discussion. Patients with community-acquired pneumonia group 3with a prolonged duration represented 15 % of the total number involved in our study patients, and had 65 % more length of hospital stay. According to logistic regression model the predictors of prolonged duration of community-acquired pneumonia are a fasting blood sugar, glomerular filtration rate by Cockcroft-Gault, time of ADP-induced platelet aggregation, body mass index, heart rate, blood flow in the pulmonary artery, the reserve volume of inhalation. There are independent risk factors for community-acquired pneumonia with prolonged duration: blood glucose level less than 4.8 mmol/L, glomerular filtration rate less than 82 mL/min, body mass index less than 23.12 kg/m2, the time of ADP-induced platelet aggregation is 370 s. Conclusions. Independent risk factors for community-acquired pneumonia with prolonged duration are: blood glucose level (Odds Ratio = 27.87; p = 0.037), glomerular filtration rate (OR = 16.95; p = 0.011), body mass index (OR = 19.72; p = 0.030), time of ADP-induced platelet aggregation (OR = 37.02; p = 0.011).
Predictors of a prolonged course of community-acquired pneumonia
Keywords: позалікарняна пневмонія; затяжний перебіг; предиктори; pneumonia; prolonged course; рredictors