Особливості церебральної гемодинаміки та судинної ауторегуляції при хронічній ішемії мозку - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Яркова, Світлана Володимирівна; Козелкин, А. А.; Ярковая, С. В.; Kozyolkin, O. A.; Yarkova, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обстежили 84 пацієнтів, серед них – 62 хворих на дисциркуляторну енцефалопатію ІІ стадії. Виділили 2 групи пацієнтів залежно від використаних методів лікування: із (основна група) і без (контрольна) застосування L-аргініну. У пацієнтів досліджували церебральну гемодинаміку шляхом дуплексного сканування екстра- й інтракраніальних артерій. Отримані дані свідчать, що у хворих на дисциркуляторну енцефалопатію ІІ стадії після лікування L-аргініном відбувається достовірне покращення показників гемодинаміки. Обследовали 84 пациента, среди которых 62 больных дисциркуляторной энцефалопатией II стадии. Выделили 2 группы пациентов в зависмости от метода лечения: с (основная группа) и без (контрольная) применения L-аргинина. У пациентов исследовали церебральную гемодинамику путем проведения дуплексного сканирования экстра- и интракраниальных артерий. Полученные данные свидетельствуют, что у больных дисциркуляторной энцефалопатией ІІ стадии после лечения L-аргинином происходит достоверное улучшение показателей гемодинамики. 84 patients were examined. 62 of them had stage II dyscirculatory encephalopathy (DE). They were divided into two groups depending on the treatment mode, namely, treatment mode with using of L-arginine in the main group and without using it in the control group. The study of cerebral hemodynamics of the patients was carried out by means of the duplex scanning of extra- and intracranial arteries. According to these studies an improvement in hemodynamic parameters in the study group (with stage II DE) was noticed after treatment.
Особенности церебральной гемодинамики и сосудистой ауторегуляции при хронической ишемии мозга
Features of cerebral hemodynamics and vascular autoregulation in chronic cerebral ischemia
Keywords: цереброваскулярні захворюваня; ендотеліальна дисфункція; церебральна гемодинаміка; цереброваскулярна реактивність; L-аргінін; цереброваскулярные заболевания; эндотелиальная дисфункция; церебральная гемодинамика; цереброваскулярная реактивность; L-аргинин; cerebrovascular diseases; endothelial dysfunction; cerebral hemodynamics; cerebrovascular reactivity; L-arginine