Впровадження генотипування у роботу антикоагулянтного кабінету при ННМЦ «Університетська клініка» у хворих з фібриляцією передсердь - Колесник, Михайло Юрійович; Михайловський, Ярослав Максимович; Миронова, Ольга Ігорівна (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета дослідження: виявити частоту поліморфізму генів CYP2C9, CYP4F2, VКORC1 та встановити їх взаємозв’язок з розвитком геморагічних ускладнень при терапії варфарином (ВФ) у хворих з фібриляцією передсердь. Висновки. Поліморфізм гена VКORC1 пов'язаний з підвищеною частотою геморагічних ускладнень у хворих з ФП при терапії ВФ, що свідчить про актуальність персоналізованого підходу до підбору дози ВФ з використанням фармакогенетического тестування.
Keywords: фібриляція передсердь; антикоагулянтна терапія; генотипування; поліморфізм генів; варфарин; тези