Перший досвід петльової ендоскопічної резекції аденоми великого дуоденального сосочка - Погосян, М. А.; Діденко, Е. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Аденома великого дуоденального сосочка(ВДС) є доброякісним новоутворенням, яке може мати спорадичний характер, а також розглядатися в контексті сімейний аденоматозний поліпоз (САП, FAP). Факторами ризику виникнення спорадичної аденоми ВДС є ЖКБ, хронічний калькульозний холецистит з підвищеною літогенністю жовчі, хронічний панкреатит, дуоденіт, папіліт, холангіт, гіперхолестеринемія та застосування екзогенних контрацептивів. Хворі з аденомою ВДС, які мають в анамнезі такий аутосомно-домінантний спадковий синдром, як САП, розглядаються в якості пацієнтів з високим ризиком малігнізації та формування аденокарциноми. Ампулярні аденоми мають лише хірургічне лікування. Радикальні методи включають: панкреатодуоденоектомію, трансдуоденальну ампулектомію. В останні роки розвинувся ендоскопічний підхід у ранній діагностиці та лікуванні ампулярної аденоми.
Keywords: тези доповідей