Будова та морфогенез тимусу в постнатальному періоді після внутрішньоутробного введення стафілококового анатоксину та дексаметазону (анатомо-експериментальне дослідження) - Аравіцький, Євген Олегович; Aravitskiy, E. O. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Дисертаційна робота присвячена з’ясуванню особливостей будови та морфогенезу тимусу в постнатальному періоді після внутрішньоутробного введення стафілококового анатоксину та дексаметазону за допомогою морфометричного, гістологічного, лектингістохімічного, імуногістохімічного та статистичного методів. Доповнено дані відносно того, що після пренатального введення дексаметазону спостерігається зниження кортико-медулярного співвідношення на 36 % на 1-у добу життя порівняно з тваринами Int групи, переважно за рахунок зменшення відносної площі внутрішньої кори (на 44,9 %), й до 30-ї доби цей показник так і не досягає референтних значень. Це супроводжується статистично достовірним зменшенням відносної кількості малих (зокрема, на 45,9 % на 1-у добу) і середніх лімфоцитів (найбільше на 41,7 % на 3-ю добу) у корковій речовині тимусу, та підвищенням відносної кількості лімфоцитів у стадії апоптозу (максимально в 13,5 разів на 1-у добу) у порівнянні з показниками Int тварин протягом перших 30-и діб після народження. Крім того відзначається збільшення частки великих лімфоцитів і лімфобластів внутрішньої кори тимусу з 3-ї по 21-у добу після народження, та збільшення частки лімфоцитів у фазі мітозу у корковій речовині тимусу протягом 9-и діб (найбільше на 3-ю добу у 3,2 рази) у Dex тварин, (p<0,05). Також виявлено статистично достовірне збільшення частки епітеліоцитів у корі тимусу до 14-ї доби життя, максимально у 2,2 рази на 2-у добу, у порівнянні з референтними показниками. The thesis is devoted to the clarification of the peculiarities of the thymus structure and morphogenesis in the postnatal period after intrauterine introduction of staphylococcal anatoxin and dexamethasone with by means of morphometric, histological, lectinhistochemical, immunohistochemical and statistical methods. It was supplemented that after prenatal administration of dexamethasone, a decrease of cortico-medullary ratio by 36 % on the 1st day of life was observed, if to compare with the intact animals, mainly due to a decrease in the relative area of the inner cortex (by 44.9 %), and up to 30th day this index didn't reach the reference values. This was accompanied by a statistically significant decrease in the relative number of small lymphocytes (particularly by 45.9 % on the 1st day) and medium lymphocytes (max by 41.7 % on the 3rd day) in the cortex, and an increase in the relative number of apoptic lymphocytes (max in 13.5 times on the 1st day) if to compare with intact animals during the first 30 days after birth. In addition, there was an increase in the proportion of large lymphocytes and lymphoblasts of the inner cortex from the 3rd to the 21st day after birth, and an increase in the proportion of lymphocytes in the mitotic phase in the cortex during first 9 days (max on the 3rd day in 3.2 times) in animals after prenatal administration of dexamethasone (p<0.05). Also, a statistically significant increase in the proportion of epitheliocytes in the thymic cortex to the 14th day of life was detected, at max 2.2 times on the 2nd day, in comparison with the reference indexes.
Structure and morphogenesis of thymus in the postnatal period after prenatal introduction of staphylococcal anatoxin and dexamethasone (anatomical experimental research)
Keywords: морфогенез тимусу; дексаметазон; стафілококовий анатоксин; коркова речовина; мозкова речовина; лімфоцити; епітеліоретикулоцити; цитокератини 5/14; PNA; WGA; LCA; RCA