Проблемні питання лікування ендометріоїдних кіст яєчників у жінок репродуктивного віку - Шаповал, Ольга Сергіївна; Шаповал, О. С.; Shapoval, O. S. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Поширення ендометріоїдної хвороби, труднощі в діагностиці, виборі тактики лікування зумовлюють наявні проблеми менеджменту ендометріозу. Відсутність настання періоду стійкої ремісії, висока частота рецидиву захворювання дають підставу вважати цю проблему актуальною у групі пацієнток репродуктивного віку, особливо серед жінок із раніше реалізованим репродуктивним потенціалом, оскільки саме вагітність вважається важливим принципом у лікуванні ендометріоїдної хвороби. Мета роботи – вивчення ефективності різних схем лікування ендометріоїдних кіст яєчників у пацієнток із раніше реалізованим репродуктивним потенціалом. Матеріали та методи. Обстежили 44 жінки у віці 17–49 років: перша група – 25 здорових невагітних жінок, друга – 19 жінок з ендометріоїдними кістами яєчників, які отримували традиційне (підгрупа 2а) та комплексне (підгрупа 2б) лікування. Широкое распространение эндометриоидной болезни, трудности в диагностике и выборе тактики лечения обусловливают существующие проблемы менеджмента эндометриоза. Отсутствие наступления периода стойкой ремиссии, высокая частота рецидива заболевания позволяют считать данную проблему актуальной в группе пациенток репродуктивного возраста, и особенно среди женщин с ранее реализованным репродуктивным потенциалом, поскольку именно беременность считается важным принципом в лечении эндометриоидной болезни. Цель работы – изучение эффективности различных схем лечения эндометриоидных кист яичников у пациенток с ранее реализованным репродуктивным потенциалом. Материалы и методы. Обследовано 44 женщины в возрасте 17–49 лет: первая группа – 25 здоровых небеременных женщин, вторая группа – 19 женщин с эндометриоидными кистами яичников, получавших традиционное (подгруппа 2а) и комплексное (подгруппа 2б) лечение. Introduction. The wide spread of endometriosis disease, difficulties in diagnosing and choosing the tactics of its treatment cause the existing problems of management of endometriosis. Absence of the onset of the period of stable remission, high frequency of recurrence of the disease make it possible to consider this problem actual in the group of patients of reproductive age, and especially among women with previously realized reproductive potential, since pregnancy is considered to be the important principle of treatment of endometriosis. The aim of the study was to study the effectiveness of various treatment regimens for endometriomas in patients with previously realized reproductive potential.
Проблемные вопросы лечения эндометриоидных кист яичников у женщин репродуктивного возраста
Problematic issues of treatment of ovarian endometriomas in women of reproductive age
Keywords: ендометріоїдні кісти яєчників; імунодіагностика; ультразвукове дослідження; эндометриоидные кисты яичников; иммунодиагностика; ультразвуковое исследование.; endometriosis; immunologic tests; ultrasonography