Роль навантажувальних електрокардіографічних проб у виявленні груп підвищеного кардіального ризику щодо занять спортом - Кривенко, Віталій Іванович; Колесник, Михайло Юрійович; Різник, Я. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Дослідження присвячено вивченню доцільності проведення проб з дозованим фізичним навантаженням серед практично здорових молодих осіб віком до 40 років з метою виділення груп підвищеного кардіального ризику під час занять спортом. У дослідження залучено 40 практично здорових добровольців. Методи дослідження включали анкетування, фізикальне обстеження, реєстрацію електрокардіограми у спокої, пробу з дозованим фізичним навантаженням (тредміл-тест). У 47,5% учасників виявлено зміни ЕКГ під час проведення тредміл-тесту, 35% обстежених продемонстрували гіпертензивний тип реакції артеріального тиску. Трьом обстеженим не рекомендовано регулярні інтенсивні заняття спортом. Здійснене дослідження демонструє необхідність розробки і впровадження нових протоколів обстеження для допуску до регулярних занять спортом. Исследование посвящено изучению целесообразности проведения проб с дозированной физической нагрузкой среди практически здоровых молодых людей в возрасте до 40 лет с целью выделения групп повышенного кардиального риска во время занятий спортом. В исследование включены 40 практически здоровых добровольцев. Методы исследования включали анкетирование, физикальное обсле-дование, регистрацию электрокардиограммы в покое, пробу с дозированной физической нагрузкой (тредмил-тест). У 47,5% участников выявлены изменения ЭКГ во время проведения тредмил-теста, 35% обследованных продемонстрировали гипертензивную реакцию артериального давления. Трем обследованным не рекомендованы регулярные интенсивные занятия спортом. Проведенное исследование демонстрирует необходимость разработки и внедрения новых протоколов обследования для допуска к регулярным занятиям спортом. The aim of this study was to determine the expediency of exercise-testing in evaluation of cardiac risk groups in healthy subjects under 40 years. The study involved 40 healthy volunteers. All participants underwent questionnaire survey, physical examination, registration of electrocardiogram (ECG) at rest, exercise testing (treadmill-test). Exercise-induced ECG changes occurred in 47,5%, 35 % of examined subjects had hypertensive reaction of blood pressure. Regular intensive physical exercises were not recommended to 3 participants. Our study has demonstrated the necessity of development and adoption of new preparticipation screening protocols.
Keywords: рекомендації з допуску до занять спортом; групи підвищеного кардіального ризику; практично здорові молоді особи; тредміл-тест; рекомендации по допуску к занятиям спортом; группы повышенного кардиального риска; практически здоровые молодые люди; тредмил-тест; recommendations for preparticipation screening; cardiac risk groups; healthy individuals; treadmill-test