Гистологическая характеристика соскобов полости матки у женщин с гиперпролактинемией различного генеза, осложненной прервавшейся беременностью - Трушкевич, А. А.; Филоненко, Т. Г.; Голубинская, Е. П.; Платонова, И. Н.; Довгань, А. А.; Широкова, А. А.; Трушкевич, О. О.; Філоненко, Т. Г.; Голубінська, О. П.; Платонова, І. М.; Trushkevich, A. A.; Filonenko, T. G.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Основным морфологическим признаком при самопроизвольном выкидыше при гиперпролактинемиях различного генеза является снижение уровня инвазивной активности цитотрофобласта. При этом наблюдается уменьшение маточно-плацентарного барьера и усиление гипоксии, что приводит к дистрофическим и некротическим процессам в децидуальной ткани и ворсинах хориона. Задержка дифференцировки хориальных ворсин в виде первичных кистозно отечных и вторичных бессосудистых ворсин, характерных, в основном, для ранних сроков беременности, свидетельствует о генетически детерминированном генезе гиперпролактинемии. Отличительной морфологической чертой соскобов полости матки у женщин с несостоявшимся выкидышем от самопроизвольного выкидыша является наличие выраженной воспалительной реакции и фибриноидных некрозов. Основною морфологічною ознакою при мимовільному викидні при гіперпролактинемії різного ґенезу є зниження рівня інвазивної активності цитотрофобласта. При цьому визначено зменшення матково-плацентарного бар’єра і посилення гіпоксії, що призводить до дистрофічних і некротичних процесів у децидуальної тканині і ворсинах хоріона. Затримка диференціювання хоріальних ворсин у вигляді первинних кістозно набряклих і вторинних безсудинних ворсин, характерних, в основному, для ранніх строків вагітності, свідчить про генетично детермінований ґенез гіперпролактинемії. Відмінною морфологічною рисою зіскрібків порожнини матки у жінок з викиднем, що не відбувся, від мимовільного викидня, є наявність вираженої запальної реакції і фібриноїдних некрозів. The main morphological feature in spontaneous abortion in hyperprolactinemia of various origin is reduced invasive activity of cytotrophoblast. At the same time decrease of utero-placental barrier and increased hypoxia are revealed that results in dystrophic and necrotic processes in decidual tissue and chorionic villi. Delay of chorionic villi differentiation in the form of primary cystic edematous and secondary avascular villi, characteristic mainly for early pregnancy suggests genetically deterministic pathogenesis of hyperprolactinemia. The distinctive morphological feature of scrapings of the uterus in women with missed abortion and miscarriage is the presence of severe infl ammatory reaction and fi brinoid necrosis.
Гістологічна характеристика зіскрібків порожнини матки у жінок з гіперпролактинемією різного генезу, ускладненою перерваною вагітністю
Histological characteristics of the uterine cavity scraping in women with hyperprolactinemia of various origins, complicated by terminated pregnancy
Keywords: морфология; эндометрий; гиперпролактинемия; выкидыш; морфологія; ендометрій; гіперпролактинемія; викидень; morphology; endometrium; hyperprolactinemia; miscarriage