Фармакологічна модуляція β-er - перспективна напрямок нейропротекція - Гуйтур, Н. М. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Сучасна стратегія нейропротекции мозкових інсультів розглядає в якості перспективних фармакологічних мішеней NMDA, АМРА - рецептори, кальцієві канали, а останнім часом – β-естрогеновиі рецептори (β-ER). Проведені нами дослідження на білих безпородних щурах масою 160-180 г. обох статей з незворотною білатеральною оклюзією загальних соних артерій довели, що селективний модулятор естрогенових рецепторів (SERM) - (Z) -2- [4- (1,2-Дифеніл-1 -бутеніл) фенокси] -N, N-діметілетанамін цитрат (тамоксифен) дозуванням 1 мг / кг підвищував щільність нейронів, площу нейронів IV-V шару сенсомоторної кори, зменшував кількість апоптичних і некротичних змін нейронів, підвищував вміст РНК в цитоплазмі і ядрах нейронів на 4-ту добу експерименту.
Keywords: тези доповідей