Розроблення методу кількісного визначення органічних кислот у комплексному фітополіекстракті - Дячок, І. Л.; Піняжко, О. Р.; Дячок, И. Л.; Пиняжко, А. Р.; Dyachok, I. L.; Pinyashko, O. R. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – розроблення чутливої, економічної та експресивної методики кількісного визначення органічних кислот у комплексному фітополіекстракті в перерахунку на ізовалеріанову кислоту із застосуванням цифрових технологій. Матеріали та методи. Як об’єкт дослідження вибрали модельний багатокомпонентний фітополіекстракт седативної дії, до складу якого входять корені з кореневищами валеріани, шишки хмелю, листя м’яти перцевої, трава меліси лікарської, звіробою, плоди глоду та калини. Виходячи з хімічного складу рослинних компонентів, основними фармакологічно- активними речовинами, котрі можуть потрапляти до складу комплексного фітополіекстракту є поліфенольні сполуки (флавоноїди), що є характерними для плодів глоду та калини, трави звіробою, листя м’яти перцевої, шишок хмелю; органічні кислоти, у тому числі ізовалеріанова, що міститься у кореневищах із коренями валеріани, листі м’яти перцевої, траві меліси, плодах калини; амінокислоти, що містяться у кореневищах із коренями валеріани. Для визначення вмісту органічних кислот низької концентрації застосовували інструментальний безіндикаторний метод аналізу, а саме: кондуктометричне титрування, яке полягало в одержанні залежності електропровідності водного розчину фітополіекстракту від складу органічних кислот. Результати. Сумісне вирішення отриманих аналітичних залежностей, які описують дотичні лінії до кондуктометричної кривої титрування до і після точки еквівалентності, дає можливість визначати об’єм титранту, котрий витратили на титрування, та здійснити процедуру кількісного визначення органічних кислот у цифровому режимі. Висновки. Запропонована методика дає змогу визначати точку еквівалентності та здійснити кількісне визначення органічних кислот у перерахунку на ізовалеріанову кислоту із застосуванням цифрових технологій, що дає можливість комп’ютеризувати метод в цілому. Цель работы – разработка чувствительной, экономичной и экспрессивной методики количественного определения органических кислот в комплексном фитополиэкстракте в пересчёте на изовалериановую кислоту с применением цифровых технологий. Материалы и методы. В качестве объекта исследования был выбран модельный многокомпонентный фитополиэкстракт седативного действия, в состав которого входят корни с корневищами валерианы, шишки хмеля, листья мяты перечной, трава мелиссы лекарственной, зверобоя, плоды боярышника и калины. Исходя из химического состава растительных компонентов, главными фармакологически активными веществами, которые могут попадать в состав комплексного фитополиэкстракта, являются полифенольные соединения (флавоноиды), характерные для плодов боярышника и калины, травы зверобоя, листьев мяты перечной, шишек хмеля; органические кислоты, в том числе изовалериановая, которая содержится в корневищах с корнями валерианы, листьях мяты перечной, траве мелиссы, плодах калины; аминокислоты, содержащиеся в корневищах с корнями валерианы. Для определения содержимого органических кислот низкой концентрации применяли инструментальный безиндикаторный метод анализа, а именно: кондуктометрическое титрование, которое заключалось в получении зависимости электропроводимости водного раствора фитополиэкстракта от состава органических кислот. Результаты. Совместное решение полученных аналитических зависимостей, которые описывают касательные линии к кондуктометрической кривой титрования до и после точки эквивалентности, позволяет определять объём титрантa, использованного на титрование, и осуществлять процедуру количественного определения органических кислот в цифровом режиме. Выводы. Предложенная методика даёт возможность определять точку эквивалентности и осуществлять количественное определение органических кислот в пересчёте на изовалериановую кислоту с применением цифровых технологий, что позволяет компьютеризировать метод в целом. Aim. The development of sensible, economical and expressive method of quantitative determination of organic acids in complex poly herbal extraction counted on izovaleric acid with the use of digital technologies. Materials and methods. Model complex poly herbal extraction of sedative action was chosen as a research object. Extraction is composed of these medical plants: Valeriana officinalis L., Crataégus, Melissa officinalis L., Hypericum, Mentha piperita L., Húmulus lúpulus, Viburnum. Based on chemical composition of plant components, we consider that main pharmacologically active compounds, which can be found in complex poly herbal extraction are: polyphenolic substances (flavonoids), which are contained in Crataégus, Viburnum, Hypericum, Mentha piperita L., Húmulus lúpulus; also organic acids, including izovaleric acid, which are contained in Valeriana officinalis L., Mentha piperita L., Melissa officinalis L., Viburnum; the aminoacid are contained in Valeriana officinalis L. For the determination of organic acids content in low concentration we applied instrumental method of analysis, namely conductometry titration which consisted in the dependences of water solution conductivity of complex poly herbal extraction on composition of organic acids. Result. The got analytical dependences, which describes tangent lines to the conductometry curve before and after the point of equivalence, allow to determine the volume of solution expended on titration and carry out procedure of quantitative determination of organic acids in the digital mode. Conclusion. The proposed method enables to determine the point of equivalence and carry out quantitative determination of organic acids counted on izovaleric acid with the use of digital technologies, that allows to computerize the method on the whole.
Разработка метода количественного определения органических кислот в комплексном фитополиэкстракте
The development of quantitative determination method of organic acids in complex poly herbal extraction
Keywords: ізовалеріанова кислота; органічні кислоти; рослин екстракти; кондуктометрія; изовалериановая кислота; органические кислоты; растений экстракты; кондуктометрия; Izovaleriс Acid; Organic Acids; Plant Extracts; Conductometry