Епідеміологічні особливості парентеральних вірусних гепатитів в умовах крупного промислового регіону - Севальнєв, Анатолій Іванович; Севальнев, А. И.; Sevalnev, A. I. (My University, 2005)
Досліджено епідеміологічні особливості розповсюдження гепатитів B і C у великому промисловому регіоні й обгрунтовано напрямки удосконалення профілактичних і протиепідемічних заходів. Одержано нові дані про дійсну інтенсивність, прояви, тенденції розвитку та чинники активізації епідемічного процесу гепатитів B і C. Показано, що епідемічний процес гепатитів B і C носить інтенсивний, але переважно прихований характер і формується за рахунок субклінічних і безжовтяничних форм інфекційного процесу та вірусоносійства. Встановлено основні причини високого рівня захворюваності та поширеності гепатитів B і C. Визначено групи підвищеного ризику інфікування, домінуючі шляхи та фактори передачі збудників серед населення. Доведено можливість внутрішньолікарняного поширення даних інфекцій, зокрема серед пацієнтів та персоналу центру трансплантації органів. Обгрунтовано шляхи підвищення ефективності профілактичних і протиепідемічних заходів у разі парентеральних гепатитів.
Эпидемиологические особенности парентеральных вирусных гепатитов в условиях крупного промышленного региона
Epidemiological features of parentheral viral hepatitis in conditions to large industrial region.
Keywords: епідемічний процес; серологічні маркери ВГВ і ВГС; групи ризику; протиепідемічні і профілактичні заходи; эпидемический процесс; серологические маркеры ВГВ и ВГС; группы риска; противоэпидемические и профилактические мероприятия; epidemic process; serologic markers of HBV and HCV; risk groups, preventive measures