Онкологічна захворюваність працівників Запорізької області за період з 1991 до 2011 року як наслідок впливу професійних ризиків - Шаравара, Л. П.; Севальнєв, Анатолій Іванович; Козлова, І. С. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Здійснено аналіз випадків професійних захворювань за 20 років з метою встановлення кількості випадків професійного раку у робітників основних галузей промисловості Запорізької області. Вивчено структуру професійного раку за нозологічними формами, розповсюдженістю в галузях промисловості та питому вагу професійного раку від загальної кількості професійної захворюваності. Визначено основні причини незадовільної діагностики професійного раку. Проведен анализ случав профессиональных заболеваний за 20 лет с целью установления количества случаев профессионального рака у рабочих основных отраслей промышленности Запорожской области. Изучена структура профессионального рака по нозологическим формам, распространенности по отраслям промышленности и удельный вес профессионального рака от общего количества случав профессиональных заболеваний. Определены основные причины неудовлетворительной диагностики профессионального рака. The investigations of occupational diseases have been carried out for 20 years to establish the incidence of occupational cancer (OC) in workers of basic branches of industry in Zaporizhzhia region. Studies of the structure of OC according to nosological forms and the prevalence in branches of industry were performed. The main causes of unsatisfactory diagnostic of OC were identified.
Keywords: професійний рак; професійні ризики; шкідливі виробничі фактори; профессиональный рак; профессиональные риски; вредные производственные факторы; professional cancer; occupational risks; harmful occupational factors