Діагностика ротової рідини при реабілітації пацієнтів із захворюваннями тканин пародонту та дефектами зубних рядів - Возний, Олександр Вікторович; Романюк, Віктор Миколайович; Павлов, Сергій Васильович; Vozny, A. V.; Romaniuk, V. N.; Pavlov, S. V. (Х. : ФОП Бровін О. В., 2019)
За даними ВООЗ, частковою відсутністю зубів страждає до 75% населення в різних регіонах світу. Причиною адентій в більшості випадків являється генералізований пародонт, що вважається одним із найпоширеніших захворювань в світі, з поширеністю 15-20% [1, 2]. Наявні методи більш детальної оцінки протезів та їх впливу на тканини пародонту (ЕМГ, доплерографія, реографія, полярографія, функціональні проби) являються напрямком роботи наукових досліджень та не дозволяють використовувати їх у практичній сфері. Визначення рівня біологічних маркерів запальних процесів в ротовій рідині, є неінвазивним, легко доступними та економічно вигідними методом, що дозволяє оцінити стан протезного ложа при плануванні імплантологічного лікування та оцінці ефективності проведеної ортопедичної реабілітації, що можуть використовуватись в практичній сфері. Деякими клінічними дослідженнями було показано, що деякі види біомаркерів ротової рідини пов'язані як із захворюваннями зубо-щелепної системи так і з системними захворюваннями [3]. ММП-8 є основною колагеназою при пародонтиті; крім того, від 90 до 95% колагенолітичної активності в ясенній рідині походить від ММП- 8, в даний час вважається одним з найбільш перспективних біомаркерів для діагностики пародонтиту в ротовій рідині [4,5]. Лактоферин (Lf) - поліфункціональний білок із сімейства трансферинів. В сучасній практиці Lf використовується в якості органоспецифічного маркера активації патологічного процесу з метою діагностики та прогнозування перебігу захворювань слизової і пародонту. [6,7]. Антимікробний пептид Кателіцидин (LL-37) локалізований в нейтрофілах, шкірі, слизових, а також в ротовій рідині.
Diagnostics of the oral liquid of rehabilitation of patients with diseases of fabrics of the parodont and defects of tooth alignments
Keywords: матеріали конференцій