Ауторегуляція кровотоку та клініко-патогенетичне значення її порушень при серцево-судинних захворюваннях - Доценко, Сергій Якович; Доценко, Я. М.; Дейнега, В. Г.; Доценко, С. Я.; Dotsenko, S. Ya.; Dotsenko, Ya. N.; Deinega, V. G. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
На підставі аналізу наукової літератури наведені сучасні погляди на фізіологічну роль ауторегуляції кровотоку в ефективному кровопостачанні периферичних тканин, значення та механізми її порушень при розвитку серцево-судинних захворювань, в прогнозуванні перебігу захворювання та в виборі лікувальної тактики. На основании анализа научной литературы приведены современные взгляды на физиологическую роль ауторегуляции в кровообеспечении периферических тканей, значение и механизмы ее нарушений в развитии сердечно-сосудистых заболеваний, в прогнозировании течения и выборе лечебной тактики. On the basis of scientific literature analysis contemporary view on a physiological role of autoregulation in peripheral tissue blood perfusion, its role and mechanisms of disturbances in development of cardiovascular diseases, in forecasting of their clinical course and choice of medical strategy are resulted.
Ауторегуляция кровотока и клинико-патогенетическое значение ее нарушений при сердечно-сосудистых заболеваниях
Blood-flow autoregulation and clinical-pathogenetic role of its disturbances in cardiovascular diseases
Keywords: ауторегуляція кровотоку; порушення гемодинаміки; серцево-судинна система; ауторегуляция кровотока; нарушения гемодинамики; сердечно-сосудистая система.; blood-flow autoregulation; hemodynamic influences; cardiovascular system