Використання нанотехнологій у косметичних засобах – великий потенціал чи потенційний ризик? - Полова, Ж. М.; Чекман, І. С.; Чекман, И. С.; Polova, Zh. N.; Chekman, I. S. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Виникнення нанотехнологій, як і завжди у випадку нових явищ, стало причиною суспільної дискусії на тему захисту людського життя та здоров’я, а також можливих ризиків, що пов’язані з ними. Проаналізували джерела іноземної наукової літератури щодо застосування наноматеріалів у косметичній продукції та на основі наукової інформації висвітлили питання токсичності деяких нанорозмірних частинок у складі косметичних засобів. Возникновение нанотехнологий, как и всегда в случае новых явлений, стало причиной общественной дискуссии на тему защиты человеческой жизни и здоровья, а также возможных рисков, связанных с ними. Проанализировали источники иностранной научной литературы по применению наноматериалов в косметической продукции и на основе научной информации осветили вопросы токсичности некоторых наноразмерных частиц в составе косметических средств. Appearance of nanotechnology, as always in the case of new developments, has led to the public debate on the protection of human life and health, and the possible risks associated with new technologies. The authors analyzed the sources of foreign literature about use of nanomaterials in cosmetic products. Some aspects of the toxicity of nanoparticles in the cosmetics were discussed.
Использование нанотехнологий в косметических средствах – большой потенциал или потенциальный риск?
The applications of nanotechnology in cosmetic products – growth potential or potential hazard?
Keywords: наноматеріали; косметика; токсичність; безпека; наноматериалы; токсичность; безопасность; nanomaterials; cosmetics; toxicity; safety