Дослідження гострої токсичності похідних 4-аміно-5-(4-(трет-бутил)феніл)-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіолу - Аксьонова-Селюк, Ілона Ігорівна; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Пругло, Євген Сергійович; Аксёнова-Селюк, И. И.; Панасенко, А. И.; Кныш, Е. Г.; Пругло, Е. С.; Aksyonova-Seliuk, I. I.; Panasenko, O. I.; Knysh, Ye. G; Pruglo, Ye. S. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Процес створення нових лікарських засобів включає безліч етапів, що дають можливість їх застосування в медичній практиці в майбутньому. Ці випробування – гарантія ефективності та безпечності нових синтезованих сполук. Одним із найважливіших етапів доклінічних досліджень є встановлення гострої токсичності. Так, результати цього експерименту вказують на можливу наявність токсичного ефекту в нових сполуках, що впливає на доцільність їх майбутнього застосування. Мета роботи – встановлення пошкоджувального впливу нових похідних 4-аміно-5-(4-(трет-бутил)феніл)-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіолу на організм піддослідних щурів для виявлення можливих закономірностей зв’язку «хімічна структура – гостра токсичність». Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – нові сполуки, похідні 4-аміно-5-(4-(трет-бутил)феніл)-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіолу, які синтезовані на кафедрі токсикологічної та неорганічної хімії ЗДМУ. Надалі досліди проводились на кафедрі клінічної фармації, фармакотерапії та УЕФ ФПО ЗДМУ. Для досліджень обрали табличний експрес-метод В. Б. Прозоровського, що заснований на дозуванні досліджуваних сполук за логарифмічною шкалою з інтервалом 0,1. При цьому всі можливі вірогідні результати LD50 та їхні похибки були попередньо розраховані за програмою пробіт-аналізу. Для дослідження однієї дози сполуки використовували по дві тварини, які були попередньо зважені та позначені, а також здійснили оцінювання їхнього зовнішнього стану. Досліджувані сполуки вводили тваринам внутрішньоочеревинно. Процесс создания новых лекарственных средств включает множество этапов, которые позволяют их применение в медицинской практике в будущем. Эти испытания являются гарантией эффективности и безопасности новых синтезированных соединений. Один из самых важных этапов доклинических исследований – установление острой токсичности. Так, результаты данного эксперимента указывают на возможное наличие токсического эффекта у новых соединений, что влияет на целесообразность их будущего применения. Цель работы – установление повреждающего воздействия новых производных 4-амино-5-(4-(трет-бутил)фенил)-4Н-1,2,4-три¬азол-3-тиола на организм подопытных крыс для выявления возможных закономерностей связи «химическая структура – острая токсичность». Материалы и методы. Объект исследования – новые соединения, производные 4-амино-5-(4-(трет-бутил)фенил)-4Н-1,2,4-триазол-3-ти¬ола, которые были синтезированы на кафедре токсикологической и неорганической химии ЗГМУ. Дальнейшие опыты проводились на кафедре клинической фармации, фармакотерапии и УЕФ ФПО ЗГМУ. Для исследований был выбран табличный экспресс-метод В. Б. Прозоровского, который основан на дозировании исследуемых соединений согласно логарифмической шкале с интервалом 0,1. При этом все возможные достоверные результаты LD50 и их погрешности были предварительно рассчитаны по программе про¬бит-анализа. Для исследования одной дозы соединения использовали по два животных, которые были предварительно взвешены и помечены, а также была проведена оценка их внешнего состояния. Исследуемые соединения вводили животным внутрибрюшинно. Introduction. The process of new drugs creating includes a plurality of stages, which allow their application in medical practice in the future. These studies are a guarantee of the effectiveness and safety of the test compounds. One of the most important stages of preclinical research is the research of acute toxicity. The data of this experiment gives an estimate of toxic effect of new compounds on the organism of experimental animals that allows to judge about expediency of application of these substances in diseases therapy. The aim of toxicological researches of 4-amino-5-(4-(tert-butyl)phenyl)-4H-1,2,4-triazoles-3-thiol’s derivatives was to establish their damaging effect on the organism of experimental rats and identify possible influence of chemical structure on acute toxicity of the compounds. Methods and results. The tabular rapid-method by V. B. Prozorovsky was chosen. It’s based on the test-compounds dosing according to a logarithmic scale. Two animals were used for the study of one dose of the compound. Animals were pre-weighed and labeled, also an assessment of their external condition was carried out. According to the results of the study, it was found that the compounds belong to the IV class of toxicity according to the classification of K. K. Sidorov.
Исследование острой токсичности производных 4-амино-5-(4-(трет-бутил)фенил)-4Н-1,2,4-триазол-3-тиола
The research of acute toxicity of 4-amino-5-(4-(tert-butyl)phenyl)-4H-1,2,4-triazoles-3-thiol derivatives
Keywords: 1,2,4-тріазоли; гостра токсичність; структура – дія; 1,2,4-триазол; острая токсичность; структура – действие; 1,2,4-triazoles; acute toxicity; structure-action relationship