Дерматоскопія в діагностиці ураження нігтьових пластин - Проценко, М. В.; Макуріна, Галина Іванівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. На сьогоднішній день, метод дерматоскопії широко використовується в дерматологічній практиці для діагностики новоутворень і захворювань шкіри та її дериватів. Мета дослідження. Аналіз дерматоскопічних ознак ураження нігтьових пластин при оніхомікозах, псоріазі, травматичному пошкодженні, червоному плескатому лишаї та оніхотиломанії. Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилось 32 пацієнта жіночого та чоловічого шкірних відділень КУ "Запорізький обласний шкірно-венерологічний клінічний диспансер" Запорізької обласної ради, яким після повного клініко-лабораторного дослідження були встановлені клінічні діагнози: оніхомікоз – 12 пацієнтів(37,5%), псоріаз – 8 хворих(25%), травма нігтьової пластини –5 пацієнтів(15,6%), червоний плескатий лишай – 4 хворих(12,5%), оніхотиломанія – 3 пацієнта(9,4%). Всім пацієнтам з метою визначення дерматоскопічних патернів ураження нігтів була проведена дерматоскопія з використанням дерматоскопа Heine Quality з оцінкою кольору, поверхні, вільного краю нігтьової пластини та проксимального навколонігтьового валика.
Keywords: тези доповідей