Особливості лікування порушень функції зовнішнього дихання у хворих з рецидивами туберкульозу легень із урахуванням стану вегетативної регуляції серцевої діяльності. - Пухальська, Наталія Станіславівна; Puhal's'ka, N. S. (Запорізький державний медичний університет, 2007)
Дисертацію присвячено актуальній задачі фтизіатрії – підвищенню ефективності лікування хворих з рецидивами туберкульозу легень. Вивчені частота і характер порушень функції зовнішнього дихання та їх вплив на клінічний перебіг захворювання, стан центральної геодинаміки, вегетативної регуляції серцевої діяльності. Вивчений вплив бронхолітичної терапії на тлі хіміотерапії на ефективність лікування, функціональні показники системи дихання і кровообігу у хворих на рецидиви туберкульозу з вентиляційними порушеннями. Доведено, що використання антихолинергічного препарату тривалої дії тіотропіум броміду сприяє більш визначеному позитивному впливу на динаміку клінічної симптоматики, функціональний стан дихальної системи, показники центральної гемодинаміки і нейрогуморальної регуляції серцевої діяльності. The dissertation deals with the current task of phthysiology – improvement of efficacy of treatment in patients with recurrent tuberculosis of the lungs. It was detected frequency and character of disfunction of external breathing and their investigation on clinical current of disease, central hevodynamics, the vegetative regulation of cardio-vascular system. It was detected investigation of broncholytic therapy against the polychemiotherapy on the effectiveness of treatment, dynamics of parameters of external breathing function and blood circulation in patients with recurrent tuberculosis complicated with disfunction of external breathing. The administration of anticholinergic preparation of prolonged action Thiotropium Bromide promotes a more pronounced positive effect on the dynamics of clinical and functional symptomatology.
Keywords: рецидив туберкульозу легень; порушення функції зовнішнього дихання; бронхолітичні препарати; тіотропіум бромід; recurrent tuberculosis of the lungs; disfunction of external breathing; broncholytic preparations; Thiotropium Bromide