Актуальність застосування сполучнотканного аутотрансплантату при дентальній одномоментній імплантації (огляд літератури) - Нєженцев, Є. Ю.; Чертов, Сергій Олександрович; Niezhentsev, Ye. Yu.; Chertov, S. O. (My University, 2024)
Мета роботи. Провести літературний огляд щодо доцільності застосування при дентальній одномоментній імплантації вільного сполучнотканного аутотрансплантату. Матеріали та методи. Пошук літературних джерел проведено в міжнародних наукометричних базах даних: Scopus, Web of Science, PubMed, Google Scholar. Глибина пошуку – 15 років (з 2008 р. до 2023 р.). Результати. Одномоментна (негайна) дентальна імплантація має великі перваги перед відстроченою імплантацією. На сьогодні встановлено, що наявність сполучнотканинного прикріплення в ділянці периімплантат-м’які тканини забезпечує біологічний бар’єр альвеолярної кістки від навколишнього середовища ротової порожнини. Представлений огляд складається з двох частин: спочатку проаналізовано дані щодо оптимального місця забору вільного сполучнотканного аутотрансплантату, оскільки розташування донорської ділянки може вплинути на форму трансплантата і його склад; у другій частині проведено аналіз існуючих даних досліджень щодо частоти та ефективності застосування сполучнотканного аутотрансплантату при дентальній одномоментній імплантації. Purpose of the work. Conduct a literature review on the feasibility of using a free connective tissue autograft for dental simultaneous implantation. Materials and methods. The search for literature sources was conducted in international scientometric databases: Scopus, Web of Science, PubMed, Google Scholar. The search depth is 15 years (from 2008 to 2023). Results. Simultaneous (immediate) dental implantation has great advantages over delayed implantation. To date, it has been established that the presence of connective tissue attachment in the periimplant-soft tissue area provides a biological barrier of the alveolar bone from the environment of the oral cavity. The presented review consists of two parts: first, data on the optimal place of sampling of a free connective tissue autograft are analyzed, since the location of the donor site can affect the shape of the graft and its composition; in the second part, the analysis of existing research data on the frequency and effectiveness of the use of connective tissue autograft in dental single-stage implantation is carried out.
Relevance of the use of connective tissue autograft in dental single -stage implantation (literature review )
Keywords: дентальна імплантація; сполучнотканинний аутотрансплантат; dental implantation; connective tissue graft