Ефективність застосування імуномодулятора глутамін-цистиніл-гліцин динатрію в комплексному лікуванні хворих на деструктивний мультирезистентний туберкульоз легень - Шальмін, Олександр Самуілович; Разнатовська, Олена Миколаївна; Шальмин, А. С.; Разнатовская, Е. Н.; Shalmin, A. S.; Raznatovskaya, E. N. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Підвищення ефективності лікування хворих на деструктивний мультирезистентний туберкульоз легень (МРТБ) – доволі актуальна проблема. З метою вивчення ефективності комплексного лікування хворих на деструктивний МРТБ із включенням до протитуберкульозної хіміотерапії імуномодулятора глутаміл-цистиніл-гліцин динатрію (ГЦГД) здійснили оцінювання основних показників ефективності лікування у 30 хворих, які отримували на тлі поліхіміотерапії ГЦГД, та 30 хворих, які одержували тільки поліхіміотерапію. Встановили, що проведення у хворих на деструктивний МРТБ корекції порушень стану імунітету шляхом призначення в комплексному лікуванні на тлі поліхіміотерапії імуномодулятора ГЦГД сприяє підвищенню ефективності лікування на 33,3%. Повышение эффективности лечения больных деструктивным мультирезистентным туберкулёзом лёгких (МРТБ) – актуальная проблема. С целью изучения эффективности комплексного лечения больных деструктивным МРТБ с включением в противотуберкулёзную химиотерапию иммуномодулятора глутамин-цистинил-глицин динатрия (ГЦГД) проведена оценка основных показателей эффективности лечения: у 30 больных, которые получали на фоне полихимиотерапии ГЦГД, и 30 больных, получавших только полихимиотерапию. Установлено, что проведение у больных деструктивным МРТБ коррекции нарушений состояния иммунитета путем назначения в комплексном лечении на фоне полихимиотерапии иммуномодулятора ГЦГД способствует повышению эффективности лечения на 33,3%. Importance of the problem: treatment efﬁciency improving in patients with multidrug-resistant destructive pulmonary tuberculosis (MDR). Aim. To study the complex treatment effectiveness in patients with destructive MDR with implementation of Glutamyl-cysteinyl-glycine disodium (GCGD) immunomodulator. Methods and results. On the basis of standard chemotherapy course main treatment effectiveness parameters have been estimated of 30 patients who were treated with implementation of GCGD on the basis of standard chemotherapy course and 30 patients who were treated with standard chemotherapy course alone. Conclusion. Complex treatment of patients with destructive MDR with implementation of GCGD immunomodulator on the basis of standard chemotherapy course for immunity state correction allows to increase effectiveness of treatment by 33,3%.
Эффективность применения иммуномодулятора глутамин-цистинил-глицин динатрия в комплексном лечении больных деструктивным мультирезистентным туберкулёзом лёгких
Effectiveness of using Glutamyl-cysteinyl-glycine disodium immunomodulator in patients with destructive multidrug-resistant tuberculosis of lungs
Keywords: глутамін-цистиніл-гліцин динатрію; деструктивний мультирезистентний туберкульоз легень; глутамин-цистинил-глицин динатрия; деструктивный мультирезистентный туберкулёз лёгких; Immunomodulator; Multidrug-Resistant Tuberculosis