Вплив модифікованих факторів ризику на когнітивну функцію у пацієнтів на гіпертонічну хворобу - Герасименко, Лариса Вікторівна; Доценко, Микола Якович; Шехунова, Ірина Олександрівна; Федорова, Олена Петрівна; Качан, Ігор Сергійович; Пахомова, Світлана Петрівна (My University, 2024)
Порушення когнітивної функції є однією із значних проблем сучасної медицини. В останні роки численні дослідження продемонстрували роль артеріальної гіпертензії як незалежного фактора ризику розвитку та прогресування когнітивних розладів у загальній популяції, аж до деменції. Факторами ризику розвитку когнітивних порушень у хворих на артеріальну гіпертензію можуть бути: неконтрольована артеріальна гіпертензія, гіпертонічні кризи, значна варіабельність артеріального тиску, вік, висока нічна гіпертензія (night-peaker) або надмірне зниження артеріального тиску вночі (over -Dipper) та спосіб життя. Для вивчення стану когнітивної функції та психоемоційного статусу у хворих на артеріальну гіпертензію залежно від факторів способу життя було обстежено 102 пацієнти гіпертонічною хворобою ІІ стадії.
Keywords: когнітивні порушення; артеріальна гіпертензія; харчові переваги; куріння; алкоголь