Особливості перебігу вагітності у жінок із хронічним пієлонефритом - Богомолова, Оксана Андріївна; Ковальова, К. О. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вcтуп: в активному фертильному віці екстрагенітальна патологія у жінок України становить 60-70%. Хвороби сечостатевої системи у вагітних за даними ВООЗ складають 17%. Пієлонефрит займає 1-е місце в структурі патології сечовидільної системи, складаючи 10-12%. Мета дослідження: вивчити особливості перебігу вагітності у жінок з хронічним пієлонефритом. Матеріали і методи: мною проведено ретроспективний аналіз 40 індивідуальних обмінних карт ф № 111/у, історій пологів ф № 096/у на базі III-го рівня перинатальної допомоги КУ «Обласний перинатальний центр» ЗОР м.Запоріжжя за 2017 р, вагітних жінок із загостренням хронічного пієлонефриту у віці від 17 до 39 років. Група спостереження (I група) – 22 жінок, які пройшли прегравідарну підготовку і повний курс лікування під час вагітності. Середній вік склав 28,1±0,8 року. Група порівняння (II група) – 18 жінок, які отримували спорадичне лікування. Середній вік (28,0±0,8 року) не відрізнявся від жінок I групи (р>0,05). Статистична обробка отриманих результатів дослідження проводилася з використанням програм Microsoft Word, Microsoft Excel.
Keywords: тези