Оптимізація програм фізичної терапії у хворих з артроскопічними втручаннями на колінному суглобі - Сідельнікова, Анастасія Сергіївна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес реабілітації, показники функціонування опорно-рухової системи в процесі реабілітації після артроскопічної меніскектомії колінного суглоба. Мета дослідження: визначення особливостей формування та оцінка ефективності оптимізованої програми реабілітації пацієнтів до та після артроскопічної резекції меніска колінного суглоба. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних літератури; оцінка категорійного профілю за Міжнародною класифікацією функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ); біомеханічні методи дослідження (гоніометрія, суб’єктивна оцінка болю за ВАШ; тест «Встань та йди» - TUG; 10-метровий тест ходьби; 6-хвилинний тест ходьби; тест «4 квадрати»; мануально- м’язовий тест Ловетта); оцінка функції колінного суглоба за шкалою КООS. The object of the research is indicators of the functioning of the musculoskeletal apparatus of the limb after resection of the meniscus of the knee joint. The purpose of the study was to determine the peculiarities of the formation of individual rehabilitation programs for patients before and after knee joint resection. Research methods: theoretical analysis and generalization of data from modern scientific and methodological literature and documentary materials; the method of determining the categorical profile according to the International Classification of Functioning, Limitations of Vital Activities and Health (ICF) at the level of "structure and function" and at the level of "activity and participation"; biomechanical research methods (goniometry, subjective assessment of pain according to VAS, 10-meter walk test, 6-minute walk test, Lovett's manual-muscle test).
Keywords: колінний суглоб; травма; резекція меніска; реабілітація; відновне лікування; терапевтичні вправи; масаж; фізіотерапія; кінезіотерапія; knee joint; trauma; meniscus resection; rehabilitation; restorative treatment; therapeutic exercises; massage; physiotherapy; kinesіotherapy