Снижение экспрессии дофаминовых D-2 рецепторов лимфоцитами периферической крови как маркер прогрессирования субкортикальных сосудистых когнитивных нарушений - Левада, Олег Анатолійович; Добродуб, И. В.; Траилин, А. В.; Добродуб, І. В.; Траілін, А. В.; Levada, O. A.; Dobrodub, I. V.; Trailin, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Исследовали экспрессию дофаминовых D-2 рецепторов на лимфоцитах периферической крови (непрямым иммунопероксидазным методом по количеству D-2 позитивных клеток на 100 лимфоцитов) у 18 пациентов с сосудистыми субкортикальными легкими когнитивными нарушениями и у 10 больных с начальными стадиями субкортикальной сосудистой деменции. Показано, что экспрессия дофаминовых D-2 рецепторов на лимфоцитах снижалась по мере нарастания тяжести субкортикального когнитивного дефицита, составив в группе сосудистых субкортикальных легких когнитивных нарушений 19,5 (19–20), а в группе субкортикальной сосудистой деменции – 18,5 (18–19) (Р=0,016). Сделано заключение, что снижение экспрессии дофаминовых D-2 рецепторов лимфоцитами может быть маркером перехода сосудистых субкортикальных легких когнитивных нарушений в субкортикальную сосудистую деменцию и отражать снижение экспрессии постсинаптических дофаминовых D-2 рецепторов в лобно-подкорковых отделах головного мозга. Вивчали експресію дофамінових D-2 рецепторів на лімфоцитах периферичної крові (непрямим імунопероксидазним методом за кількістю D-2 позитивних клітин на 100 лімфоцитів) у 18 пацієнтів із судинними субкортикальними легкими когнітивними порушеннями й у 10 хворих із початковими стадіями субкортикальної судинної деменції. Показано, що експресія дофамінових D-2 рецепторів на лімфоцитах знижувалась із наростанням тяжкості субкортикального когнітивного дефіциту і становила в групі субкортикальних легких когнітивних порушень 19,5 (19–20), а в групі субкортикальної судинної деменції – 18,5 (18–19) (Р = 0,016). Зробили висновок зниження експресії дофамінових D-2 рецепторів лімфоцитами може бути маркером переходу субкортикальних легких когнітивних порушень у субкортикальну судинну деменцію та показувати зниження експресії постсинаптичних дофамінових D-2 рецепторів у лобно-підкоркових відділах головного мозку. We studied the expression of dopamine D-2 receptors on peripheral blood lymphocytes (indirect immunoperoxidase method by the number of D-2 positive cells per 100 lymphocytes) in 18 patients with subcortical vascular mild cognitive impairment (SSLKP) and 10 patients with initial stages of subcortical vascular dementia (WDS). It is shown that the expression of dopamine D-2 receptors on lymphocytes decreased in severity as the growth of subcortical cognitive defi cits, making the group SSLKP 19.5 (19–20) and in SSc group – 18.5 (18–19) (P = 0.016 ). It is concluded that downregulation of dopamine D-2 receptors of lymphocytes may be a marker of the transition SSLKP in SSc and display downregulation of postsynaptic D-2 dopamine D-2 receptors in the frontal-subcortical regions of the brain.
Зниження експресії дофамінових D-2 рецепторів лімфоцитами периферичної крові як маркер прогресування субкортикальних судинних порушень
Reduced expression of dopamine D2-receptors by peripheral blood lymphocytes as a marker for progression of subcortical vascular cognitive impairments
Keywords: дофаминовые D-2 рецепторы; лимфоциты; субкортикальная сосудистая деменция; дофамінові D-2 рецептори; лімфоцити; субкортикальна судинна деменція; dopamine D-2 receptors; lymphocytes; subcortical vascular dementia