Використання інтраопераційних люмінесцентних методів виявлення уражених лімфатичних вузлів у пацієнтів з ускладненими формами раку ободової кишки - Кубрак, Михайло Анатолійович; Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Рилов, А. І.; Kubrak, M. A.; Zavhorodnii, S. M.; Danyliuk, M. B.; Rylov, A. I. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – проаналізувати результати використання інтраопераційного люмінесцентного методу виявлення уражених лімфатичних вузлів у пацієнтів з ускладненими формами злоякісних захворювань товстого кишківника. Матеріали і методи. До групи дослідження залучено 109 (100 %) пацієнтів з ускладненими формами раку ободової кишки. У структурі за статтю переважали жінки – 57 (52,29 %), чоловіків було 52 (47,71 %). Середній вік хворих становив 69,78 ± 16,37 року. Контрастування регіональних лімфатичних вузлів здійснили, використавши 10 % розчин флуоресцеїну натрію. Результати. За результатами флуоресцентного дослідження, у 67 (61,47 %) хворих візуалізовано лімфатичні вузли в регіональній зоні лімфатичного відтоку: у 39 (58,21 %) випадках візуалізовані лімфатичні вузли знаходилися в зоні епі- та параколічних вузлів (лімфодисекція D1), у 23 (34,33 %) пацієнтів – в зоні мезоколічних лімфовузлів (лімфодисекція D2), у 5 (7,46 %) – в зоні апікальних лімфовузлів (3 рівень лімфовідтоку). Загалом у 109 пацієнтів виявлено 268 лімфатичних вузлів, у середньому – 2,46 лімфовузла на одного пацієнта. Ці вузли промарковані та направлені на гістологічне дослідження окремо від основного препарату. Загалом здійснили патогістологічне дослідження 1436 лімфатичних вузлів із регіональної зони лімфовідтоку від онкопроцесу товстого кишківника, у середньому – 13,17 лімфовузла на одного хворого. The aim of the study – to analyse the results of using the intraoperative luminescent method of detecting affected lymph nodes in patients with complicated forms of malignant diseases of the large intestine. Materials and methods. The study group included 109 patients with complicated forms of colon cancer. In the gender structure, female patients predominated – 57 (52.29 %), there were 52 (47.71 %) men. The average age of the patients was 69.78 ± 16.37 years. Contrasting of regional lymph nodes was carried out using a 10 % sodium fluorescein solution. Results. According to the results of the fluorescence examination, in 67 (61.47 %) patients, lymph nodes were visualized in the regional lymphatic outflow: in 39 (58.21 %) cases, the visualized lymph nodes were located in the area of epi- and paracolic nodes (lymphodissection D1), in 23 (34.33 %) of patients – in the zone of mesocolic lymph nodes (lymphodissection D2) and in 5 (7.46 %) – in the zone of apical lymph nodes (3rd level of lymph drainage). A total of 268 lymph nodes were detected in 109 patients, which was an average of 2.46 lymph nodes per 1 patient. These nodes were marked and sent for histological examination separately from the main preparation. In total, a pathohistological examination of 1436 lymph nodes from the regional zone of lymph drainage from colon cancer was carried out, which was an average of 13.17 lymph nodes per 1 patient.
Use of intraoperative luminescent methods for detecting affected lymph nodes in patients with complicated forms of colon cancer
Keywords: колоректальний рак; діагностика; ускладнення; фотолюмінесцентне дослідження; флуоресцеїн; лімфатичні вузли; лімфографія; colorectal cancer; diagnosis; complications; photoluminescence examination; fluorescein; lymph nodes; lymphography