Пошук антигіпоксантів та цукрознижуючих агентів серед похідних 5-(2,4-, 3,4-диметоксифеніл)-3H-1,2,4-тріазол-3-тіонів - Довбня, Дмитро Віталійович; Dovbnia, D. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Дисертаційне дослідження займає ключове місце серед прикладних робіт у сфері фармації. У даній науковій праці висвітлюються ключові моменти синтезу, вивчення фізико-хімічних характеристик і пошуку нових біологічно активних речовин на основі похідних 5-(2,4-, 3,4-диметоксифеніл)-3H-1,2,4-тріазол-3-тіонів. Отримані сполуки характеризуються низькою токсичністю та високою фармакологічною активністю, які в майбутньому можуть стати субстанціями для розробки перспективних лікарських засобів. В процесі дослідження рекомендовано до подальшого доклінічного та клінічного вивчення цинк 2-((5-(3,4-диметоксифеніл)-3H-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетат, який проявив високі показники цукрознижувальної активності. Для цієї речовини були розроблені лабораторна методика синтезу, проєкти технічних умов до кінцевого продукту, а також «Методів контролю якості» на субстанцію, яка буде використовуватись у виробництві нестерильних лікарських засобів. Dissertation research occupies a key place among applied works in the field of pharmacy. This scientific work highlights the key aspects of the synthesis, study of physicochemical characteristics and search for new biologically active substances based on 5-(2,4-, 3,4-dimethoxyphenyl)-3H-1,2,4-triazole-3-thiones derivatives. The obtained compounds are characterized by low toxicity and high pharmacological activity, which may become substances for the development of promising medicines in the future. In the course of the research, zinc 2-((5-(3,4-di-methoxyphenyl)-3H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate was recommended for further preclinical and clinical study, as it showed high levels of glucose-lowering activity. For this substance, there was developed a laboratory method of synthesis, draft technical specifications for the final product, as well as «Quality Control Methods» for the substance to be used in the production of non-sterile medicines.
The search for antihypoxants and hypoglycemic agents among derivatives of 5-(2,4-, 3,4-dimethoxyphenyl)-3H-1,2,4-triazole-3-thiones
Keywords: 5-R-3H-1,2,4-тріазол-3-тіони та їх похідні; органічний синтез; аналіз; біологічна дія; гіпоглікемічна активність; антиоксидантна активність; молекулярний докінг; 5-R-3H-1,2,4-triazole-3-thiones and their derivatives; оrganic synthesis; analysis; biological activity; hypoglycemic activity; antioxidant activity; molecular docking