Порівняльне вивчення специфічної активності м’якої лікарської форми піроктон оламіну для зовнішнього застосування - Гладишев, Віталій Валентинович; Романіна, Дар'я Михайлівна; Харапонова, О. Б.; Количева, Наталія Леонідівна; Гнітько, І. В.; Пухальська, Ірина Олександрівна; Лисянська, Ганна Петрівна; Hladyshev, V. V.; Romanina, D. M.; Kharaponova, O. B.; Kolycheva, N. L.; Hnitko, I. V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Зовнішнє лікування себорейного дерматиту волосистої частини голови залежить від ступеня клінічної маніфестації патології та сподівань пацієнта від спілкування з лікарем. Нині практична українська дерматологія має кілька десятків фармакотерапевтичних засобів цього напряму, домінують препарати, що містять піритіон цинк, кетоконазол та їхні комбінації. Їм притаманна доволі слабка або короткотривала дія, яку пов’язують із резистентністю патогенних мікроорганізмів на тлі досить тривалого застосування біологічно активних речовин, що є їхньою діючою складовою. Один із шляхів розв’язання цієї проблеми – застосування лікарських засобів, що містять нові високоактивні фармацевтичні інгредієнти. Співробітники кафедри технології ліків Запорізького державного медичного університету на підставі комплексних фізико-хімічних, фармакотехнологічних, біофармацевтичних і реологічних досліджень запропонували раціональну рецептуру нової м’якої лікарської форми піроктон оламіну для зовнішнього застосування – мазі на гідрофільному носії в композиціонуванні з нафталаном знесмоленим, що призначена для топічного етіотропного лікування себорейного дерматиту волосистої частини голови. Мета роботи – дослідження специфічної активності комбінованої мазі з піроктон оламіном і нафталаном знесмоленим на гідрофільному носії. Матеріали та методи. Як об’єкт доклінічних досліджень використали експериментальну мазь, що містить 1 % піроктон оламіну і 5 % нафталану знесмоленого на основі натрій-карбоксиметилцелюлозного гліцерогелю, що забезпечує оптимальне вивільнення активних фармацевтичних інгредієнтів із носія, та відповідну м’яку лікарську форму-плацебо. Специфічну активність розробленої мазі під умовною назвою «Октонаф» вивчали шляхом оцінювання антимікробної, протизапальної та антиоксидантної дій, враховуючи передбачувану терапевтичну спрямованість і відомості фахової літератури про спектр біологічної активності діючих речовин. Протизапальну й антиоксидантну ефективність композиційного фармакотерапевтичного засобу вивчали за допомогою моделювання контактного алергічного дерматиту. Крем «Псорікап» (КМП, Україна), який застосовують у дерматологічній практиці доволі ефективно й протягом тривалого часу, використали як препарат порівняння. The external treatment of seborrheic dermatitis of the scalp depends on the withdrawal of clinical symptoms and the complaints the patient made to the doctor. At present Ukrainian dermatology has several dozen pharmacotherapeutic products in this direction, with dominating medicines of ketoconazole, zinc pyrition, and their combinations. of long-term use of biologically active substances which are their active parts. One way to solve the problem is using the drugs with new highly active pharmaceutical ingredients. Employees of the Department of Technology of Medications of the Zaporizhzhia State Medical University proposed the composition of a new applicate semisolid dosage form of pirocton olamine based on complex physical-chemical, pharmacotechnological, biopharmaceutical, and rheological investigations – topical ointment on the hydrophilic base in combination with resin-free naphthalene for external use in the complex etiotropic treatment of seborrheic dermatitis of the scalp. The aim of this work is to study the specific activity of the combined ointment with pirocton olamine and resin-free naphthalene on a hydrophilic vehicle. Materials and methods. As the object of preclinical studies used experimental ointment containing 1 % piroctone olamine and 5 % resin-free naphthalene on the base of sodium carboxymethylcellulose glycerogel, providing optimum release of active pharmaceutical ingredients from the vehicle, and appropriate placebo semisolid dosage form. The study of the specific activity of the developed ointment under the conditional name “Oktonaf” was carried out by evaluating its antimicrobial, anti-inflammatory, and antioxidant effects given the foreseeable therapeutic focus and the literature on the spectrum of biological activity of active substances. The anti-inflammatory and antioxidant action of the proposed composition was evaluated by the allergic contact dermatitis model. As a reference drug cream “Psoricap” (KMP, Ukraine), which has long been applied in dermatological practice was used.
Comparative study of specific activity of the piroctone olamine semisolid dosage form for external use
Гладишев В. В. - ORCID ID: 0000-0001-5935-4856; Романіна Д. М. - ORCID ID: 0000-0003-3935-284X; Количева Н. Л. - ORCID ID: 0000-0002-0853-271X; Пухальська І. О. - ORCID ID: 0000-0003-4370-6604; Лисянська Г. П. - ORCID ID: 0000-0002-7685-4040.
Keywords: себорейний дерматит волосистої частини голови; піроктон оламін; нафталан знесмолений; мазь; специфічна активність; seborrheic dermatitis; scalp; piroctone olamine; resin-free naphthalane; ointment; specific activity