Determination of significant prognostic factors in the development of magnesium deficiency in children and adolescents with gastroesophageal reflux disease - Potapenko, S. V.; Потапенко, Сергій Валерійович; Потапенко, С. В. (My University, 2020)
The aim of the work is to determine the factors of the course of GERD in children and adolescents which are important for predicting the development of magnesium deficiency. Materials and methods of research. For the study 77 people aged 9 to 14 years, who have gastroesophageal reflux disease with endoscopically positive diagnostic result, were examined. All children who were involved in the study underwent laboratory tests of serum magnesium, intracellular (erythrocyte) magnesium, and calcium levels. The ratio of calcium and intracellular magnesium was also considered as an indicator of latent magnesium deficiency. Magnesium level in patients with GERD were compared with control group, which consisted of 20 children without GERD. The odds ratio and confidence intervals for a large number of anamnestic, clinical and instrumental factors of GERD were calculated to determine significant prognostic factors for the development of magnesium deficiency, after which the indicators of the relative risk and the minimum and maximum predictive coefficients for these factors were determined. Based on the indicators of the minimum and maximum prognostic coefficient, a range of the probability of magnesium deficiency in patients with GERD was formed. Мета роботи. Визначити фактори перебігу ГЕРХ у дітей та підлітків, що мають значення для прогнозування розвитку дефіциту магнію. Матеріали та методи дослідження. Було обстежено 77 осіб віком від 9 до 17 років у яких було діагностовано ендоскопічно-позитивну гастроезофагеальну рефлюксну хворобу. Всім дітям, що брали участь у дослідженні проводилось лабораторне визначення сироваткового магнію, внутришньоклітинного (еритроцитарного) магнію та рівня кальцію. Також було враховано співвідношення кальцію та внутрішньоклітинного магнію, як показника латентного дефіциту магнію. Показники магнію у пацієнтів з ГЕРХ порівнювались з аналогічними показниками групи контролю, що складалася з 20 дітей без ГЕРХ. Для визначення прогностично значущих факторів розвитку дефіциту магнію було розраховано відношення шансів та довірені інтервали для великої кількості анамнестичних, клінічних та інструментальних факторів ГЕРХ, після чого було визначено показники відносного ризику та мінімальний і максимальний прогностичні коефіцієнти для цих факторів. На підставі показників мінімального та максимального прогностичного коефіцієнту було сформовано діапазон вірогідності наявності дефіциту магнію у пацієнтів з ГЕРХ. Цель работы. Определить факторы течения ГЭРБ у детей и подростков, имеющих значение для прогнозирования развития дефицита магния. Материалы и методы. Было обследовано 77 человек в возрасте от 9 до 17 лет, у которых было диагностирована эндоскопически-положительная гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь. Всем детям, которые принимали участие в исследовании, проводилось лабораторное определение сывороточного магния, внутриклеточного (эритроцитарного) магния и уровня кальция. Также было учтено соотношение кальция и внутриклеточного магния, как показателя латентного дефицита магния. Показатели магния у пациентов с ГЭРБ сравнивались с аналогичными показателями группы контроля, которая состояла из 20 детей без ГЭРБ. Для определения прогностически значимых факторов развития дефицита магния было рассчитано отношение шансов и доверенные интервалы для большого количества анамнестических, клинических и инструментальных факторов ГЭРБ, после чего были определены показатели относительного риска и минимальный и максимальный прогностические коэффициенты для этих факторов. На основании показателей минимального и максимального прогностического коэффициента был сформирован диапазон вероятности наличия дефицита магния у пациентов с ГЭРБ.
Визначення прогностично значущіх факторів розвитку магнієвого дефіциту у дітей та підлітків з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою
Определение прогностических значимых факторов развития магниевого дефицита у детей и подростков с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью
orcid 0000-0002-2511-9257
Keywords: prognosis; magnesium deficiency; children; adolescents; GERD; прогноз; дефіцит магнію; діти; підлітки; ГЕРХ; прогноз; дефицит магния; дети; подростки; ГЭРБ