Новые взгляды на роль микрофлоры при розацеа - Брибеш, Мохамед Ридха; Брібеш, Мохамед Рідха; Bribesh, Mohamed Ridha (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Целью нашего исследования было определение количества бактерий и грибов, выделенных из пустул и с поверхности кожи пациентов с розацеа. Обследованы 14 пациентов с розацеа и 14 практически здоровых добровольцев (контрольная группа). Установлено, что рост Malassezia был в 2 раза выше у больных розацеа, чем в контрольной группе. Полученные результаты подтверждают патогенность данного микроорганизма. Выделение чистой культуры Staphylococcus epidermidis у больных розацеа убедительно объясняет вовлечение этого микроорганизма в механизм патогенеза папулезно-пустулезной формы розацеа. Мета нашого дослідження полягала у визначенні кількості бактерій і грибів, виділених з пустул і поверхні шкіри пацієнтів з розацеа. Обстежено 14 пацієнтів з розацеа і 14 практично здорових добровольців (контрольна група). Встановлено, що ріст Malassezia був удвічі більшим у хворих на розацеа, ніж у контрольній групі. Отриманий результат підтверджує патогенність цього мікроорганізму. Виділення чистої культури Staphylococcus epidermidis у хворих на розацеа переконливо пояснює залучення цього мікроорганізму в механізм патогенезу папульозно-пустульозної форми розацеа. The aim of our study was to determine the number of bacteria and yeasts isolated from pustules and from the skin of patients with rosacea, we examined 14 patients with rosacea and 14 healthy volunteers (as control group). The growth of Malassezia was 2 times higher in patients with rosacea than in the control group, this results conﬁrms the pathogenicity of this microorganism. Isolation of pure cultures of Staphylococcus epidermidis in patients with rosacea convincingly explains the involvement of the microorganism into the mechanism of pathogenesis of papulopustular rosacea.
Нові погляди на роль мікрофлори при розацеа
New views on the role of microﬂ ora in rosacea
Keywords: розацеа; Staphylococcus epidermidis; Malassezia; rosacea