Вивчення технологічних властивостей багатокомпонентної лікарської рослинної сировини - Шалата, В. Я.; Сур, С. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати дослідження технологічних властивостей багатокомпонентної лікарської рослинної сировини, що складається з суміші кореневищ з коренями валеріани, плодів глоду, трави звіробою, листя м’яти перцевої, шишок хмелю та проекстрагованої рослинної сировини (шроту). Проведено розрахунки оптимального співвідношення сировини й екстрагенту та його об’єму, що залишається у відпрацьованій лікарській рослинній сировині після стадії отримання готового екстракту, досліджено оптимальні параметри процесу повернення екстрагенту зі шроту. Приведены результаты исследования технологических свойств многокомпонентного лекарственного растительного сырья, которое состоит из смеси корневищ с корнями валерианы, плодов боярышника, листьев мяты перечной, шишек хмеля и проэкстрагированного растительного сырья (шрота). Приведены расчеты оптимального соотношения сырья и экстрагента и его объема, который остается в отработанном лекарственном растительном сырье после стадии получения готового экстракта, исследованы оптимальные параметры процесса возврата экстрагента из шрота. The article deals with the results of the study of technological properties of multicomponent medical plant raw material, which consists of a mixture of valerian rhizomes and roots, cockspur fruits, peppermint leaves, hop knops and extracted plant material. The calculations of an optimal balance of raw material : extractant and extractant volume, which remains in discharge medicinal plant raw material after the stage of the ﬁnished extract are given, optimal parameters of the process of return the extractant from the extraction cake are studied.
Keywords: лікарська рослинна сировина; екстрагування; шрот; лекарственное растительное сырье; экстрагирование; шрот; medical plant raw material; extraction; cake