Транспорт кисню у хворих з абдомінальним сепсисом при високій оцінці за шкалою АРАСНЕ-II - Курсов, С. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
У 64 пацієнтів з ознаками наявності абдомінального сепсису, які мали високу стартову оцінку тяжкості стану за шкалою АРАСНЕ-ІІ, до та після операції вивчено зміни транспорту та споживання кисню залежно від складу інфузійної терапії за допомогою різних груп сучасних плазмозамінників. Виявлено, що застосування колоїдних розчинів мало перевагу перед використанням винятково кристалоїдів. Перевагу мали похідні гідроксиетилкрохмалю, введення яких забезпечувало найбільшу кількість випадків достовірного покращення показників кисневого обміну. У 64 пациентов с признаками наличия абдоминального сепсиса, имеющими высокую стартовую оценку тяжести состояния по шкале АРАСНЕ-ІІ, до и после операции изучали изменения транспорта и потребления кислорода в зависимости от состава инфузионной терапии, представленной разными группами современных плазмозаменителей. Выявлено, что применение коллоидных растворов имело преимущество перед использованием исключительно кристаллоидов. Преимущество имели производные гидроксиэтилкрахмала, введение которых обеспечило наибольшее количество случаев достоверного улучшения показателей кислородного обмена. 64 pre- and post operated patients with signs of abdominal sepsis, who had a high starting point of estimation of state severity acсording to the APACHE-II scale have been examined as to the oxygen delivery and consumption changes depending on the composition of infusion therapy with the help of different groups of modern plasma substitutes. The usage of colloid solutions has turned out to have advantage over the usage of cryslalloids only. Advantage belonged to the derivatives of starch hydroxal, the introduction of which provided the largest amount of cases of reliable improvement of oxygen exchange indices.
Keywords: абдомінальний сепсис; кристалоїди; гелофузин; рефортан; венофундин; абдоминальный сепсис; кристаллоиды; гелофузин; рефортан; венофундин; abdominal sepsis; crystalloids; gelofusin; refortan; venofundin