Динаміка якості життя пацієнтів з гіпертонічною хворобою в залежності від особливостей лікування - Кривенко, Віталій Іванович; Качан, Ігор Сергійович; Нікітюк, Ольга Вячеславівна; Котляревська, Еліна Валентинівна; Krivenko, V. I.; Kachan, I. S.; Nikituk, O. V.; Kotlyarevska, E. V. (My University, 2016)
Стаття присвячена визначенню провідних чинників лікувального процесу, які впливають на динаміку якості життя хворих на гіпертонічну хворобу II стадії. Виявлено, що провідним чинником підвищення якості життя є прийнятна прихильність до медикаментозного лікування та модифікації способу життя. Показано, що фіксована комбінація препаратів інгібітор АПФ/діуретик або інгібітор АПФ/блокатор кальцієвих каналів з кратністю прийому 1 таблетка на добу є оптимальним варіантом терапії для підвищення показників якості життя та підтримання прихильності до лікування пацієнтів. The article is devoted to optimize the quality of life of patients with essential hypertension. Revealed that a significant factor in improving the quality of life of patients is acceptable adherence to medication and lifestyle modifications. The fixed drug combination ACE inhibitor/diuretic or ACE inhibitor/calcium channel blocker with taking 1 pill a day is the best variant of therapy to improve quality of life and maintain adherence to treatment.
The dynamics of the quality of life in patients with essential hypertension depending on the features of treatment
Динамика качества жизни пациентов с гипертонической болезнью в зависимости от особенностей лечения
Висновки 1. Провідним чинником підвищення якості життя є прийнятна прихильність пацієнтів до медикаментозного лікування та модифікації способу життя: щоденний прийом антигіпертензивних препаратів (ВШ від 1,13 до 2,3) та достатня фізична активність (ВШ від 1,07 до 1,22) протягом 6 місяців асоціюються із зростанням показників рольового фізичного, рольового емоційного та соціального функціонування. Покращення параметрів фізичного функціонування та енергійності вірогідно пов’язане з достатньою фізичною активністю (ВШ відповідно 1,14 та 2,2), позитивний ефект якої посилюється при зниженні маси тіла пацієнтів щонайменше на 5 кг (ВШ відповідно 2,1 та 2,7). 2. Фіксована комбінація препаратів інгібітор АПФ/діуретик або інгібітор АПФ/блокатор кальцієвих каналів з кратністю прийому 1 таблетка на добу є оптимальним варіантом антигіпертензивної терапії для підвищення показників якості життя та підтримання прихильності до лікування хворих на ГХ II стадії
Keywords: гіпертонічна хвороба; артеріальна гіпертензія; прихильність до лікування; якість життя; hypertension; quality of life; adherence to treatment