Вогнепальні ушкодження верхньої порожнистої вени: що визначає хірургічну тактику? - Тєлушко, Ярослав Володимирович (My University, 2025)
Повномасштабне російське вторгнення суттєво відрізняється від інших збройних конфліктів великою кількістю осколкових поранень, у тому числі внаслідок скидів вибухових пристроїв із безпілотних летальних апаратів. Особливістю таких травм є ураження багатьох анатомічних зон, залучення масивних обсягів тканин та ушкодження магістральних судин. У загальнодоступних наукових джерелах описано лише декілька десятків клінічних випадків ножових і вогнепальних поранень верхньої порожнистої вени. Дане ушкодження може мати фатальні наслідки за відсутності спеціалізованої хірургічної допомоги.
Keywords: вогнепальні поранення; вогнепальні ушкодження судин; ушкодження верхньої порожнистої вени; лікування вогнепальних ушкоджень судин