Роль нитрозирующего стресса в механизмах нейродеструкции в условиях пренатальной алкогольной интоксикации и пути фармакокоррекции возникающих нарушений - Егоров, А. Н.; Єгоров, Олександр Миколайович; Беленичев, И. Ф.; Бєленічев, Ігор Федорович; Соколик, Е. П.; Соколик, Олена Петрівна; Кучеренко, Л. И.; Кучеренко, Людмила Іванівна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
При формуванні у щурів пренатальної алкогольної інтоксикації на 25 добу життя відзначено підвищення активності NO-синтази на фоні дефіциту L-аргініну та збільшення вмісту стабільних метаболітів NO – нітритів. У тканинах мозку паралельно виявлено депривацію антиоксидантної системи – активності каталази та супероксиддисмутази порівняно з інтактною групою. Курсове введення новонародженим щурам з пренатальною алкоголізацією цереброкурину, тіоцетаму та пірацетаму з 1 до 25 дня життя призводило до нормалізації у зв’язаних системах оксиду азоту та антиоксидантних ферментів і зменшення нітрозуючого стресу в нервовій тканині. При формировании у крыс пренатальной алкогольной интоксикации на 25 сутки жизни отмечено повышение активности NO-синтазы на фоне дефицита L-аргинина и увеличения содержания стабильных метаболитов NO – нитритов. В тканях мозга параллельно выявлена депривация антиоксидантной системы – активности каталазы и супероксиддисмутазы по сравнению с интактной группой. Курсовое введение новорожденным крысам, подвергнутым пренатальной алкоголизации, цереброкурина, тиоцетама и пирацетама с 1 по 25 день жизни приводило к нормализации в сопряженных системах оксида азота и антиоксидантных ферментов и уменьшению нитрозирующего стресса в нервной ткани. Under the conditions of formation of prenatal alcohol intoxication in rats on 25th day of life increased activity of NO-synthase on a background of deﬁ ciency of L-arginine and increasing of stable metabolites NO – nitrites content were noted. At the same time in the tissues of the brain deprivation of antioxidant system - activity of catalase and superoxide dismutase (SOD) was revealed in comparison with the intact group. Course introduction of cerebrocurin, thiocetam and piracetam from the 1st to the 25th day of life to newborn rats exposed to prenatal alcoholization led to the normalization of the conjugate systems of nitric oxide and antioxidant enzymes and decrease of nitrosative stress in nervous tissue.
Keywords: нітрозуючий стрес; тіоцетам; цереброкурин; пренатальна алкоголізація; оксид азоту; нитрозирующий стресс; тиоцетам; пренатальная алкоголизация; оксид азота; nitrosative stress; thiocetam; cerebrocurin; prenatal alcoholism; nitrogen oxide